V ostravské huti si už nezakouří zaměstnanci ani návštěvy

Od 1. září 2015 tady nekouříme, hlásá billboard před hutí ArcelorMittal Ostrava. Patří k prvním velkým firmám v Česku, které striktně zakázaly kouřit ve všech provozech, kancelářích i venkovních prostorách areálu všem zaměstnancům, externím spolupracovníkům i návštěvám. Povolená není ani elektronická cigareta. Opakované porušení nařízení může znamenat výpověď.

Ještě posledního srpna měli zaměstnanci huti v areálu tři sta kuřáckých koutků, kde si mohli vykouřit o přestávce cigaretu. Prvního září zmizely všechny popelníky, cedulky a lavičky, na kterých mohli kuřáci spočinout.

Šéfové podniku oznámili záměr rok dopředu. Z interního průzkumu předtím zjistili, že z asi 7,5 tisíce zaměstnanců jich kouří asi jedna třetina. Rozhodnutí, že udělají z ostravské huti nekuřáckou firmu, vysvětlují dvěma hlavními argumenty. „V prvé řadě a především nám jde o zdraví zaměstnanců. Svou roli ale sehrálo i to, že zaměstnanec, který kouří, prokazatelně stráví na pracovišti méně času, než nekuřák,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková. Dodala, že při pěti cigaretách během směny ztratí zaměstnanec dohromady až hodinu času.

Vedení společnosti se snažilo vyjít kuřákům vstříc. Nabídlo jim odvykací léčbu. „Uvědomujeme si, že přestat kouřit není jednoduché a i když se kuřák snaží, nemusí se to vždy podařit. Jako bývalý kuřák ale mohu potvrdit, že přestat kouřit patřilo k mým nejmoudřejším rozhodnutím v životě,“ uvedl generální ředitel společnosti Tapas Rajderkar.

Speciál ČT24: V ostravské huti se nekouří

Odvykání nastoupilo 97 zaměstnanců

Nabízenou léčbu využilo téměř sto zaměstnanců. Firma jim na ni výrazně přispěla. „Komplexní odvykací kúra pod dohledem vybraného specialisty pro léčbu závislosti na tabáku stojí přes 8 korun. Zaměstnanec zaplatil 2,5 tisíce korun, zbytek uhradí zaměstnavatel spolu s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovanou. Dohromady jde o více než 700 tisíc korun,“ informovala Černá Dvořáková. Pokud lékařské vyšetření po roce prokáže, že zaměstnanec skutečně nekouří, dostane zpět i svých 2,5 tisíce korun.

Léčbu prodělal také právník ArcelorMittal Ostrava Jaroslav Vystrk. „Kouřil jsem asi patnáct let krabičku denně. Rozhodl jsem se přestat kvůli dětem, svému zdraví a samozřejmě i proto, abych se přizpůsobil požadavkům firmy,“ uvedl Vystrk. V první fázi léčby mu velmi pomohly tablety, které dostával po tři měsíce. „S pomocí těchto tablet se člověk zcela zbaví chuti na cigaretu a za tu dobu ztratí i fyzickou závislost na nikotinu. Pak už je to otázka vůle,“ líčil právník, který začal bojovat s kouřením před rokem.

Právník: Vyhazov kvůli kouření není nezákonný

Ti, kteří kouřit nepřestali a budou mít problém vydržet osm hodin bez cigarety a abstinenčních potíží, si mohou podle mluvčí nosit do práce některou z forem čistého nikotinu. I když nabídka na dotovanou odvykací léčbu skončila, budou mít zaměstnanci i nadále možnost využít konzultace s lékařem.

Porušení zákazu kouření je ve firmě vnímáno jako porušení pracovní kázně. Zpočátku hrozí přistiženým kuřákům jen domluva nebo vytýkací dopis. Při opakovaném nedodržení zákazu to může být i důvod k výpovědi. Podle Petra Glogara z advokátní kanceláře PwC Legal na tom není nic protizákonného. „I podle zákona platí, že během pracovní doby nelze kouřit. O přestávce je to možné v případě, že zaměstnanec neobtěžuje své okolí. A zákonné je i rozvázání pracovního poměru s člověkem, který nerespektuje interní zákaz,“ uvedl Glogar.

  • Od 1. září je ArcelorMittal Ostrava nekuřáckou společností. Zákaz platí pro všechny kanceláře, provozy, venkovní prostory a týká se zaměstnanců, externích spolupracovníků i návštěv. Zakázány jsou i elektronické cigarety.
  • Firma má asi 7,5 tisíce zaměstnanců. Kuřáků je asi třetina. 97 z nich se rozhodlo pro nabízenou dotovanou odvykací léčbu.
  • Odvykací kúra stojí 8120 korun. Zaměstnanec zaplatí 2,5 tisíce, zbytek uhradí firma a pojišťovna. Po roce nekouření, které potvrdí lékař, dostane své peníze zpět.
  • Firma zrušila tři sta kuřáckých koutků, které byly do konce srpna zaměstnancům k dispozici.

Zaměstnanci huti mají tři možnosti - přestat kouřit, kouřit až po práci, nebo si najít jiné zaměstnání. Vedoucí Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze docentky Eva Králíková nekompromisní zákaz kouření v ostravské huti chválí.

„Každé omezení je prospěšné, protože vede ke snížení počtu cigaret. Odvykací léčba je přitom velkou pomocí, protože až ztrojnásobuje úspěšnost snahy zbavit se této závislosti,“ uvedla Králíková. Dodala, že ve vyspělých zemích je zcela normální, že se v práci nekouří. ArcelorMittal Ostrava je první ze společností této největší světové ocelářské a těžařské skupiny, která se stala nekuřáckou.