Za opakované výhrůžky bombou nemocnici padl šestiletý trest

Havlíčkobrodský okresní soud poslal na šest let do vězení s ostrahou padesátiletého Miroslava Otrubu z Brna, který loni opakovaně hrozil nemocnici v Havlíčkově Brodě bombovým útokem. Rozsudek zatím není pravomocný.

Muž byl obviněný z obecného ohrožení a šíření poplašné zprávy. Kromě trestu vězení určil soud také pokutu ve výši téměř milion korun, kterou musí uhradit.

Soudkyně Hana Doubková konstatovala, že Otruba je mnohokrát trestaným recidivistou. Z posledního výkonu trestu se vrátil v roce 2011. „Tresty se míjejí účinkem. Obžalovaný z malicherných důvodů ohrozil chod nemocnice, musel vědět, že pacienti budou ohroženi na životech,“ uvedla soudkyně.

Otruba se k činu doznal a vyjádřil lítost. S poškozenou nemocnicí, záchranáři, hasiči a dalšími se údajně dohodl na splácení způsobené škody. Státní zástupkyně Zdeňka Tománková však označila jeho doznání i lítost za účelové. Požadovala tak trest těsně pod horní hranicí sazby, která je tři až osm let.

„Nechám si čas na rozmyšlenou, ale odvolání je pravděpodobné,“ řekla Tománková. Obhájce vzhledem k doznání a lítosti pro obžalovaného žádal trest v polovině sazby.

Oznámení o bombě, pacienti byli ohroženi na zdraví

Otruba telefonoval do havlíčkobrodské nemocnice loni 20. listopadu večer. Vypověděl, že oznámením bomby chtěl zkomplikovat léčbu muže, který sem docházel na dialýzu a s jehož manželkou se pokoušel navázat vztah. Kvůli telefonátu ale muselo být z hlavní budovy nemocnice evakuováno kolem 300 pacientů. Mnozí z nich byli i na odděleních ARO, jednotkách intenzivní péče a mezi evakuovanými byly rovněž ženy z porodnického oddělení a narozené děti.

Policisté budovu prohledali, žádný podezřelý předmět však nenašli. Pacienti se tak ještě během noci mohli vrátit zpátky. Otruba svůj pokus opakoval druhý den časně ráno. Ještě týž den odpoledne ho pak policisté zadrželi v Brně.

Z výpovědí soudních znalců vyplývá, že čtyři desítky pacientů byly v souvislosti s bombovým anonymem ohroženy těžkou újmou na zdraví, někteří i na životě. Pozdější úmrtí pěti pacientů ale nedali do přímé souvislosti s evakuací.