V celém Krnově začal platit zákaz provozování hracích automatů

Obecní vyhláška, která zakazuje provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her, začala platit 1. září v Krnově. Týká se celého území asi pětadvacetitisícového města. Zastupitelé se na tom dokázali shodnout, i když radnice přijde ročně o téměř 20 milionů, které jí provozovatelé heren odvádějí.

Plošný zákaz provozování loterií a podobných her schválilo už loni v únoru minulé zastupitelstvo Krnova.

Aby se mohli provozovatelé na zákaz připravit, odložilo účinnost vyhlášky na 1. září 2015. Z města nezmizí najednou všechny hrací automaty. V provozu stále zůstávají takzvané kvízomaty, pro které vydává nebo odebírá povolení ministerstvo financí. Jak uvedla starostka města Jana Koukolová Petrová, otázka kvízomatů zatím není legislativně ošetřena a tak není jasné, kdy zmizí i tyto přístroje.

Noví zastupitelé jen potvrdili rozhodnutí předchozího zastupitelstva. Odmítli žádost jedenácti provozovatelů heren, aby vyhlášku upravili a zmírnili, nebo odložili její účinnost do doby, než začne platit nová legislativa, kterou připravuje vláda.

Argumentovali miliony, které odvádějí radnici, také dopady na jejich podnikání, zmařenými investicemi, ztrátou obživy a propouštěním zaměstnanců. „Rozhodnutí zastupitelstva jsme přes tento tlak neměnili. Shodli jsme se, že negativa hazardu převažují nad pozitivy. A provozovatelé měli dost času, aby se na ukončení podnikání připravili,“ uvedla starostka.

V Krnově začal platit zákaz hazardu (zdroj: ČT24)

Jen za loňský rok přinesly hrací automaty do rozpočtu města, které hospodaří s 350 miliony ročně, 18 milionů. Letos jde o částku téměř 13 milionů a do konce roku to mělo být 20 milionů.

Představitelé Krnova chtějí tyto finance nahradit tím, že budou více šetřit na radnici a zlepší hospodaření v městských společnostech. „Chybějící finance bude město hledat ve svém rozpočtu,“ uvedla mluvčí radnice Dita Círová.

První iniciativa vzešla od zástupců církví

Na negativní dopady gamblerství v Krnově začali v roce 2012 upozorňovat zástupci církví, ke kterým se přidali další obyvatelé a podepsali výzvu za zrušení heren. Také účastníci Fóra Zdravé město označili hazard za jeden z deseti největších problémů Krnova. 

V zastupitelstvu vyhláška neprošla snadno. K odpůrcům patří i velitel krnovských strážníků a zastupitel Pavel Moravec.  „Neměl bych nic proti určitým opatřením a regulaci, ale tím, že se zakáže hazard na celém území města, neodnaučíme gamblery hrát. Obávám se, že začnou vznikat černé herny a s nimi spojené problémy,“ uvedl Moravec.

Zastupitelé vycházeli z analýzy, průzkumu i ankety

Předchozí zastupitelstvo si nejprve herny důkladně zmapovalo. Vznikla pracovní skupina složená ze zastupitelů, zástupců církví a sociálních pracovníků, která se problematikou rok zabývala a navrhla řešení.  

Vycházela mimo jiné z analýzy zdravotních, sociálních a ekonomických dopadů provozování heren ve městě, kterou zadala Českému institutu pro výzkum závislostí, z dalšího nezávislého průzkumu zaměřeného na hazard i ankety mezi obyvateli. Výsledkem byly dvě varianty řešení - buď hazard zakázat úplně, anebo ho lokálně omezit. Většina zastupitelů se nakonec shodla na první variantě.

  • Hazardní hry bude nadále povolovat ministerstvo financí, kromě těch malého rozsahu, jako je tombola s jistinou do 75 tisíc. V případě kasin nebo automatů bude potřeba i souhlas konkrétní obce. Povolení obce bude závazné a ministerstvo bude muset respektovat obecní vyhlášky, které herny zakazují.
  • Úprava má omezit počet automatů a soustředit je do herních zařízení. V restauracích a barech by měly být zakázány. Díky registru hráčů by bylo možné zakázat hrát lidem, kteří pobírají sociální dávky nebo jsou v bankrotu.
  • Měly by být stanoveny limity sázek. Provozovatelé heren by měli platit vyšší daň – místo současných 20 procent 25. Nově se novela zabývá i nebezpečím on-line hraní. Novela by mohla platit v roce 2017.

Z Bohumína zmizely automaty po letech úsilí

O úplné odstranění hracích automatů usilují další města. Podařilo se například vedení Bohumína, v jehož centru nedávno skončila poslední herna. Zakazující vyhlášku přitom radnice schválila už v roce 2005. Roky pak bojovala proti videoterminálům, které povolilo až na deset let ministerstvo financí. Ústavní soud ale rozhodl, že i tyto přístroje musí zmizet.

Plošný zákaz hracích automatů schválili v březnu zastupitelé Hlučína. Vyhláška začala platit v červenci. Všech patnáct heren skončí postupně do roku 2019, kdy vyprší poslední povolení. Město přijde asi o pět milionů ročně. I tam provozovatelé hracích automatů a videoterminálů marně protestovali.  Přístroje, které povoluje město, mohou fungovat jen do konce roku. Vyhlášku dostane i ministerstvo financí, které by na jejím základě mělo v Hlučíně přestat prodlužovat a vydávat další povolení k provozování videoterminálů.

Zákaz hazardu odhlasovali a začali vymáhat zastupitelé Hranic či Přerova v Olomouckém kraji. O úplné vymýcení hracích přístrojů usiluje Brno a chystá se o tom hlasovat také vedení Prahy.