Taxikáři odvolali protestní jízdu Prahou

Protestní jízda taxikářů nakonec v úterý Prahou neprojede. Na Strahově se sice odpoledne sešlo několik set taxikářů, asociace ale jízdu odvolala na základě jednání na pražském magistrátu, kde jim bylo přislíbeno zvýšení maximální ceny za kilometr. Ta je teď vyhláškou stanovena na 28 korun za kilometr, taxikáři by ale chtěli 54 korun a nástupní sazbu zvýšit na 80 korun.

Dopoledne se zástupci taxikářů sešli s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a zasedli v magistrátní pracovní skupině vedené primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Ministr si od taxikářů vyžádal doklady o možném stanovení jednotné ceny, Praha přislíbila do konce roku zvýšit maximální povolenou cenu za kilometr.

Taxikáři měli sraz na Strahově ve 13:00, poté čekali, až přijedou zástupci Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT). „Ukázali jsme, že jsme schopní se za sebe postavit, že se jich nebojíme. Ve chvíli, kdy nesplní naše požadavky, to může být daleko horší než teď,“ řekl předseda Asociace Karel Holcman a protestní jízdu odvolal. Část taxikářů s tím ale nesouhlasila. 

Minimální cenu magistrát i ministerstvo odmítá

Nejvyšší povolená cena za kilometr jízdy je teď v Praze 28 korun. O kolik by se měla cena zvýšit, není jasné – taxikáři mají přednést relevantní argumenty. Na Strahově zazněla představa taxikářů: „Jeden kilometr 54 korun, nástupní sazba 80 korun, jedna minuta provozního čekání 22,50 Kč,“ uvedl Zdeněk Ponert. Podle Krnáčové je ale podmínkou stanovení standardů, tedy mimo jiné označování taxíků. Další schůzka na toto téma se uskuteční za týden.  

Události: Na Strahově se sešlo několik stovek taxikářů (zdroj: ČT24)

Asociace požadují také stanovení minimální ceny, což město odmítá jako zásah do podnikatelského prostředí a negativně se k tomu vyjádřilo i ministerstvo financí. „Minimální cenu není možné stanovit. Oni tvrdí, že je možné stanovit cenu konkrétní, požádal jsem je proto, aby dodali příklady z jiných zemí,“ řekl novinářům Babiš. Podle něj to funguje například v Budapešti nebo Bukurešti.

Praha ustoupí od debaty ohledně zkoušek taxikářů

Primátorka uvedla, že město zatím ustoupí od debaty ohledně zkoušek taxikářů, kde navrhovalo přísnější zkoušky ze světového jazyka a z místopisu. Tyto zkoušky měly být původně plošné, po červencovém protestu taxikářů se ale měly týkat jen těch, kteří se dopustili přestupku nebo správního deliktu. 

Praha má dlouhodobé potíže s nepoctivými taxikáři, iniciovala proto změnu vyhlášky a připravila také novelu silničního zákona, což však mezi provozovateli taxislužeb a mezi řidiči vyvolalo bouřlivé reakce. Taxikáři protestovali už v červenci, tehdy Prahou v průvodu projeli městem a způsobili komplikace v dopravě.