Projektová dokumentace k metru D bude stát 450 milionů korun

Dopravní podnik hledá firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci ke stavbě pražského metra D. Předpokládaná hodnota zakázky je 450 milionů korun bez DPH, vyplývá ze zadávací dokumentace. Zájemci se mohou hlásit do poloviny listopadu. Metro D spojí centrum s jižní částí města. Stavba první části by měla být hotova do roku 2022.

Projektanti náklady předběžně odhadují na zhruba 50 miliard korun. Praha chce na stavbu čerpat dotace z evropských fondů. Dopravní podnik (DPP) nyní řeší výkup pozemků.
Trasa metra D povede z náměstí Míru do Písnice. Jako první se začne stavět část z Pankráce do stanice Depo Písnice, poté přijde na řadu etapa z Pankráce na náměstí Míru. Dohromady jde o deset nových stanic. Radní nedávno rozhodli, že na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče.

Původně Praha plánovala postavit na trase D metro jezdící se strojvůdcem, náklady se odhadovaly na necelých 30 miliard korun. Rozhodla o tom rada města pod vedením tehdejšího primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09).

Nynější vedení města ale schválilo změnu záměru, kdy Praha začne stavět bezobslužné metro. Důvodem je, že náklady na stavbu budou sice vyšší, nižší ale budou následné provozní náklady. "Vrátili jsme se k původním plánům na bezobslužný provoz, je to směr, kterým chceme stavbu vést," řekl již dříve generální ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Depo Písnice – koncepce řešení
Zdroj: Metroprojekt

Celá navržená trasa metra D má spojit centrum s jižní částí města. Nejprve se bude stavět úsek Pankrác – Depo Písnice. V další fázi by se pak z Pankráce měla trasa D dostat do centra města – konkrétně na náměstí Míru.

Náklady na celou stavbu z náměstí Míru do Písnice včetně výkupu pozemků překročí 50 miliard korun. Stavět se podle projektantů začne za tři roky a práce potrvají pět až šest let. Pro cestující se nedávno otevřely nové stanice metra A do Motola za zhruba 20 miliard korun.