Voda v Novém Boru už je čistá, hlásí hygiena

Voda v Novém Boru je pitná (zdroj: ČT24)

Voda v Novém Boru a Okrouhlé je po pěti dnech opět pitná. Hygienici ji ve středu povolili používat, laboratorní testy potvrdily její nezávadnost. Zdroj znečištění zatím pracovníci neodhalili.

Hygienici povolili konzumaci vody v Novém Boru a Okrouhlé. Zároveň ale podotýkají, že je třeba ji důkladně odtočit a pro úplnou jistotu neuškodí po dobu 24 hodin vodu pro pití raději převařit. Kontaminace by ale měla být minulostí, informovala mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová.

„Výsledky rozboru vzorků, které prováděl SČVK i hygienická stanice jsou v pořádku, je ale potřeba vodu odtočit, aby se chlor dostal i do koncových rozvodů v budovách,“ řekla ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. Občané by podle ní také měli vědět, že se mohou přechodně zhoršit vlastnosti vody - může být víc cítit chlorem, případně bude zakalená, protože dlouho stála v potrubí.

Krajská hygienická stanice v Liberci zakázala vodu z vodovodu v části Nového Boru a Okrouhlé pít v sobotu 22. srpna, když v ní laboratorní rozbory odhalily fekální znečištění. Ve vodě bylo nadlimitní množství bakterií Escherichia coli a koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. V obou obcích onemocněly stovky lidí, zda to souvisí se znečištěním vody, hygienici stále zjišťují.