Bobule 2015: Menší výnos, ale kvalitní víno

Letošní rok má potenciál přinést špičková vína. Vyplývá to z prvních laboratorních rozborů hroznů, které dozrávají na moravských vinicích. Úroda bude co do objemu zřejmě menší, vinaři ale sází právě na kvalitu. Lahve s etiketou 2015 by se mohly vyrovnat úspěšnému ročníku 2011.

„Vinice jsou letos ve velmi dobrém zdravotním stavu. Hrozny jsou menší, stejně tak bobule, ale díky volnějšímu uspořádání hroznu by víno nemuselo být tak náchylné k hnilobě,“ myslí si odborník na pěstování vína z Mendelovy univerzity Pavel Pavloušek, který vzpomněl loňské ztráty způsobené vlhkostí a plísněmi.

V jakém objemu letos vinaři hrozny sklidí, si zatím netroufají odhadnout. Úroda z moravských vinic v posledních letech kolísala: v roce 2014 byla o 16 procent menší než v roce 2013, kdy se sklidilo přes 70 tisíc tun hroznů. Rok 2013 byl co do objemu mimořádný, předešlý rok 2012 překonala tehdejší sklizeň o plnou čtvrtinu.

Letos bude hroznů zřejmě míň. O to lepší by ale měla být jejich kvalita. „První předsběrové rozbory, které jsme tento týden dělali, naznačují, že mohou být problémy s kyselinami. Jinak by ale hrozny z pohledu cukernatosti i aromatických látek měly dosahovat optimální kvality,“ dodal Pavloušek.

Sklepní alchymii pomáhají v laboratoři

Až povezou vinaři sklizené hrozny z vinohradů do sklepa, bude už většina z nich vědět, co od vína čekat. V posledních letech je totiž trendem brát si na pomoc vědu. „Vinaři se snaží sledovat průběh dozrávání hroznů ve vinici. Sesbírají průměrné bobulky a ty nám dovezou do laboratoře,“ vysvětlil enolog Miloš Vidlář.

Enolog Miloš Vidlář o předsběrových rozborech (zdroj: ČT24)

Odborníci ze vzorků vyrobí mošt a pomocí přístrojů určují obsah důležitých látek. „Mezi ty hlavní patří obsah zkvasitelných cukrů, což je něco jako cukernatost, ale jde o přesnější hodnotu. Vinař díky ní ví, jaký může očekávat potenciální alkohol. Dále zjišťujeme kyseliny, a to hlavně obsah organických kyselin, podle kterého vinař vidí, jak je surovina zralá. Poslední, co zjišťujeme, je pH,“ vysvětlil Vidlář.

Právě takzvané předsběrové testy potvrzují, že letošní ročník má nakročeno k přívlastku mimořádný. „Pokud počasí vydrží, bude to po dlouhé době špičkový rok, a to i na červená vína,“ doufá ředitel vinařství Chateau Valtice David Šťastný.

Na jednom se ale všichni shodují. „Loni touto dobou jsme také hovořili o tom, že to vypadá velice dobře. A pak přišly srážky a hniloba. Takže letos už jsme opatrnější,“ uzavřel Vidlář .