Hromadná výměna občanských průkazů je zase tady, na úřadech je plno

Skoro tři čtvrtě milionu lidí musí do konce roku na úřady pro nový občanský průkaz. Letos je to totiž deset let od první masivní výměny dokladů - a těm teď končí platnost. Radnice proto rozšiřují úřední hodiny, pořadníky žadatelů mají plné i na dva měsíce dopředu.

Například na magistrátu v Děčíně byla chodba plná ještě před otevřením přepážek. Podobně to přitom na úřadech vypadalo před deseti lety. V roce 2005 končila platnost dokladů, které ještě vypadaly jako knížky, ale i prvních karet. A právě tehdy vydaným občanským průkazům teď končí platnost.

Na výměnu přicházejí lidé, kteří mají občanský průkaz ještě jako kartičku zatavenou do plastu. Za něj dostanou elektronický občanský průkaz. 

Někteří lidé, kteří potřebují vyměnit občanský průkaz, se na úřad objednávají přes internet. Nemusí pak totiž čekat. V Děčíně ale teď mají tyto termíny obsazené až do konce října. Rozhodli se proto rozšířit úřední hodiny.

Podobná situace je o 90 kilometrů dál v Chomutově. Letos tam už vydali 11 tisíc nových průkazů. Mluvčí chomutovského magistrátu Jan Rödling doplnil, že pokud někdo nestihne pro průkaz přijít třeba v pátek do 13:00, úředníci na něj počkají do 15:00.

Česko zažilo masivní výměny v několika vlnách. Souvisí to s přizpůsobováním dokladů Evropské unii.

  • 2005 až 2008 - výměna občanských průkazů
  • 2009 - nová podoba pasů
  • 2010, 2013 - výměna řidičských průkazů
  • 2012 - nové elektronické občanské průkazy

Mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová upozornila, že každý občan, který si nezažádá o výměnu občanského průkazu, jehož platnost přitom skončila, se dopouští přestupku a hrozí mu pokuta až 10 tisíc korun. Člověk s neplatným dokladem ale může mít problém i v běžném životě - při policejní kontrole, cestě za hranice a nebo třeba na poště - nevydají mu například balík.

Praktické informace o platnosti a výměně dokladů shrnuje web ministerstva vnitra. 

Výměna občanských průkazů (zdroj: ČT24)