V Olomouci kvůli nálezu letecké pumy evakuovali stovky lidí

Leteckou pumu z druhé světové války našli odpoledne dělníci při výkopových pracích na Masarykově třídě v Olomouci. Policie z domů v okolí evakuovala několik stovek lidí a na jedné z nejrušnějších komunikací, která vede k hlavnímu vlakovému nádraží, na více než tři hodiny zastavila provoz. Pyrotechnikům se pumu podařilo z jámy bezpečně vytáhnout a odvezli ji k likvidaci.

Leteckou pumu dělníci našli krátce před 13:00. Byla dlouhá 60 centimetrů a její průměr činil 20 centimetrů. „Obsahovala 100 kilogramů trhaviny. Pyrotechnici u pumy demontovali zápalku, vše zajistili a odvezli k bezpečné likvidaci," uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Do akce bylo zapojeno osm desítek policistů i hasiči. „Evakuováno bylo několik stovek obyvatel z přilehlých ulic. K ohrožení zdraví nebo života nedošlo," dodal Bednařík. Lidé se mohli do svých domovů vrátit po 16:30.

Dělníci na pumu narazili na křižovatce ulice Dr. Milady Horákové a Masarykovy třídy. Policisté poté nechali evakuovat obyvatele v okruhu 300 až 400 metrů od nálezu. 

Podle olomouckého historika Karla Podolského jde zřejmě o sovětskou pumu z osvobozovacích bojů na konci druhé světové války. První větší bombardování zažilo město 30. dubna 1945, kdy na něj dopadly bomby víceméně omylem.

„Je možné, že došlo ke špatnému zacílení, pokud byly stíhačky pod leteckou palbou, udělaly manévr a bomba dolétla, kam neměla. Neměli zájem zničit město, chtěli ho ušetřit," podotkl historik. Nevybuchlá letecká bomba se podle něj před lety našla i u olomoucké Terezské brány.

Komplikovanější cesta na vlakové nádraží

Evakuace citelně zasáhla do života jedné z nejrušnějších tříd ve městě. O nálezu letecké pumy obyvatele města informovala auta s tlampači, lidé museli třídu ve směru k vlakovému nádraží či v opačném směru obcházet po vedlejších komunikacích. Vyklizeny byly také restaurace, kavárny, herny, obchody a firemní prostory.

Opáskované ulice lemovaly desítky lidí přihlížejících celému dění, řada z nich se však na policisty zlobila. „Jsem nemocná, mám antibiotika a potřebuji si doma lehnout," rozčilovala se žena středního věku, kterou policista odmítl pustit k domu za páskou.

Po Masarykově třídě vede klíčová tramvajová trať

Nález pumy zkomplikoval také provoz městské hromadné dopravy, protože po Masarykově třídě vede jedna ze dvou páteřních tramvajových tratí. Doprava na Masarykově třídě byla navíc zastavena v době, kdy je opravována spojnice na třídě Svobody. Tramvaje jedoucí z Neředína proto v době uzavření Masarykovy třídy končily na zastávce v Palackého ulici, odkud cestující na nádraží odvážely autobusy. Ostatní tramvajové linky jezdily z Nové Ulice po trati, která vede přes tržnici a třídu Kosmonautů.