Konec Krnáčové? Předsednictvo ANO jí prý vyslovilo nedůvěru

Primátorka Adriana Krnáčová bude zřejmě odvolána. Předsednictvo pražské organizace hnutí ANO jí vyslovilo nedůvěru. Informaci přinesl server ECHO24.cz. Proti Krnáčové údajně hlasovalo patnáct ze sedmnácti členů vedení. Její osud v čele pražské rady budou řešit zastupitelé hnutí v úterý odpoledne.

„Měli jsme krajské předsednictvo. Jednali jsme o průběhu klubu z minulého týdne. Musím říci, že krajské předsednictvo se shodlo s názorem klubu, že bohužel paní primátorka nadále důvěru klubu nemá,“ uvedl pro server Parlamentní Listy radní za ANO Michal Hašek. Předsednictvo podle něj dalo mandát vyjednávacímu týmu, aby jednal dále o osudu koalice.

Podobně se pro Parlamentní listy vyjádřila ohledně budoucnosti Krnáčové i další ze zastupitelů ANO, Marcela Plesníková: “Důvěru ztratila, primátorskou pozici neudrží.“

Podle serveru Echo24 v předsednictvu pražské organizace hnutí ANO proti Krnáčové hlasovalo 15 členů a dva se zdrželi. Podle zdroje tohoto serveru se schůze neúčastnila šéfka pražské organizace Radmila Kleslová a zasedání řídil první místopředseda pražského ANO a starosta Prahy 8 Matěj Fichtner.

Počkejme na potvrzení situace v ANO, žádají zelení

Podle předsedy pražských zelených Ondřeje Mirovského je třeba počkat, až se informace potvrdí. "Možná, že za tím, co se dnes stalo paní primátorce, je i to, že ne úplně dobře vykonzultovaně odebrala kompetence Matěji Stropnickému. Možná je to i klíč k jejímu pádu, ale nechtěl bych to předjímat, dokud nebudou informace potvrzené," řekl po jednání předsednictva pražských zelených Mirovský.

Spor v pražské koalici rozpoutalo to, že Krnáčová před dvěma týdny předložila vlastní návrh pražských stavebních předpisů a zároveň nechala odebrat svému náměstkovi Stropnickému (SZ) kompetence týkající se jejich přípravy. Minulý týden ve čtvrtek pak ANO a ČSSD po jednání koalice přišly s požadavkem, aby Stropnický ve vedení města skončil. Tento požadavek v pondělí večer odmítl klub zastupitelů pražské Trojkoalice. Zelení navíc požadují vrácení tvorby předpisů do Stropnického gesce.

Krnáčová ale čelí kritice i kvůli jiným problémům, spekulace o jejím možném odvolání se objevují už delší dobu.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.