Ledovka a sucho zdecimovaly lesy. Z mladých stromků zbyla polovina

Extrémní počasí decimuje lesy jižní Moravy. Vzrostlé stromy zničila prosincová ledovka, ty na podzim a na jaře vysazené zase podlehly v mimořádně suchém létě. Lesy České republiky odhadují, že ztráty půjdou do stamilionů.

Kolem Lančova na Znojemsku vysázeli lesníci na podzim třináct a půl tisíce sazenic dubu. Les tam ale neroste. Většina mladých stromků totiž uschla. „Takto dopadlo 99 procent výsadby na celé ploše. Sazenice nejsou životaschopné, i kořenová část je zaschlá a bez známek života," popsal lesní správce Lesů ČR Znojmo Václav Lukášek.

Mladým stromům chyběla hlavně vláha, od července v lokalitě pršelo poprvé až minulý týden. To už bylo pro sazenice příliš pozdě. „Kdyby vláha přišla v červnu nebo červenci, bylo by možné, že ačkoliv zaschla horní část stromku, dub by byl životaschopný a podrazil by ze spodní části. Takhle už nevyroste, je úplně suchý," vysvětlil Lukášek.

O mladých stromcích hovoří lesní správce Václav Lukášek (zdroj: ČT24)

Extrémní sucho zničilo nové zalesnění nejen na Znojemsku, ale i v celém kraji. Lesníci na jižní Moravě vysázeli přes osm milionů nových stromů. Přežila jich jen polovina.

„Aktuálně evidujeme ztráty na jarním zalesnění ve výši 9,5 milionu korun. Pokud k tomu připočteme i ztráty na zalesňování z podzimu 2014, tak se můžeme dostat zhruba na jedenáct milionů. Je to extrém letošního roku," potvrdil šéf Krajského ředitelství Lesů ČR v Brně Dalibor Šafařík.

Při ceně 12 korun za nový stromek včetně nákladů na vysazení vyjde náhrada za uschlé sazenice na 48 milionů korun.

Současné sucho navíc není jediná letošní kalamita. Před několika měsíci lámal a vyvracel až čtvrtstoletí staré stromy extrémní mráz a ledovka. Teď už jsou zničené stromy z většiny svahů pryč, přímé náklady na jejich odklizení se vyšplhaly přes 25 milionů korun. Další desítky milionů ale bude stát nové zalesnění. Správci lesů s ním chtějí začít příští rok na jaře.

Rány z roku 2010 jsou zahojené

Naopak šrámy, které utrpěly moravské lesy při kalamitě v roce 2010, se úspěšně zacelují. Silná bouře provázená větrem o síle orkánu tehdy poničila stromy na 80 hektarech lesa, a to zejména na Blanensku. Pro Lesy města Brna šlo o největší kalamitu v historii podniku.

Lesníkům se během pěti let podařilo na holých místech vysázet nové stromy, které už teď pokrývají celou část dřív zdecimované oblasti a dorůstají výšky dva až tři metry. Dříve smrkovou monokulturu nahradilo patnáct jiných druhů, které jsou odolnější. „Po vysázení těchto dřevin by se neměla kalamita podobného rozsahu opakovat," ujistil ředitel Lesů města Brna Jiří Neshyba.

Jiří Neshyba o kalamitě z roku 2010 (zdroj: ČT24)