Infekce v Novém Boru zavírá školky, nakažených přibývá

V Novém Boru se v nadcházejícím týdnu neotevřou mateřské školy, příčinou je infekční onemocnění, které se ve městě šíří. Opatření doporučila krajská hygienická stanice ve snaze zabránit dalšímu šíření průjmových onemocnění mezi dětmi. Laboratorní testy u nemocných prokázaly takzvané noroviry, které způsobují průjmy a zvracení a jsou extrémně infekční. V Novém Boru a nedaleké Okrouhlé na Českolipsku už onemocněly stovky lidí.

Noroviry v pitné vodě mohou podle hygieniků souviset s jejím fekálním znečištěním, které odhalily laboratorní testy v části vodovodní sítě v Novém Boru a také u jednoho vodojemu v Okrouhlé. Hypotézu ale zatím nemohou definitivně potvrdit.

Přibývá nemocných, kteří v postižené oblasti nežijí a znečištěnou vodu nepili.
Jaromír Dvořák
Starosta Nového Boru

Laboratorní testy prokázaly ve vodě přítomnost bakterie Escherichia coli a koliformní bakterie, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. Znečištění vody podle hygieniků vysoce překročilo hygienické limity, proto zakázali používat vodu jako pitnou. K pití, čištění zubů, ale také k mytí ovoce a zeleniny, by měli lidé v postižených oblastech používat vodu z cisteren nebo balenou.

Potíže se rozšířily i do dalších lokalit Nového Boru. Severočeské vodovody a kanalizace pro postižené domácnosti Okrouhlé a části Nového Boru zajistily náhradní zásobování pitnou vodou cisternami.

Události: V Novém Boru si lidé chodí pro vodu k cisternám (zdroj: ČT24)