Nový Bor a Okrouhlou přepadl průjem, zřejmě z vody

Desítky lidí v Novém Boru a nedaleké Okrouhlé na Českolipsku přepadly střevní potíže. V druhé jmenované obci stojí za nákazou jeden z vodojemů, v Novém Boru teprve Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) hledají zdroj nákazy. Zatím není jasně, pochází-li potíže z vody. Na obou místech je zajištěno náhradní zásobování pitnou vodou cisternami. Laboratorní testy hygieniků ukázaly ve vodě v Novém Boru nadlimitní výskyt bakterií Escherichia coli a koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví.

Laboratorní rozbory podle mluvčí SČVK Ivety Kardianové ukázaly znečištění v ulicích Revoluční a Lužická. „K lokálnímu znečištění mohlo dojít ze zatím neidentifikovaného místního zdroje, například studny, který byl použit v době plánované odstávky 18. srpna. Tím mohlo dojít ke kontaminaci části veřejné vodovodní sítě,“ prohlásila mluvčí. Správa vodovodů a kanalizací prověří vodovodní přípojky, kterých se odstávka týkala. Další výsledky by měly být v neděli odpoledne.

Podle starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka se tady ví o zatím zhruba stovce nakažených, odhaduje ale, že jich ve skutečnosti bude. „Připravujeme kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele, lidé po nás budou žádat odškodnění,“ dodal. Podle informací, které dostala radnice od hygieniků, jsou za nákazou zřejmě noroviry, které se přenášejí při styku s nakaženými lidmi. Přesnější informace budou mít hygienici po neděli.

Nový Bor a Okrouhlou trápí střevní potíže (zdroj: ČT24)

V nedaleké Okrouhlé byl podle Kardianové jeden z vodojemů znečištěn zřejmě v souvislosti se silnými dešti, které na počátku týdne zasáhly celou republiku. „Vodojem jsme ale vypustili, vyčistili a znovu napustili, vodu chlorujeme. Laboratorní testy by měly ukázat, zda už je v pořádku,“ řekla mluvčí SČVK.

Podle starosty Štefana Pňačka je v obci postižen průjmy a zvracením téměř každý třetí člověk. „Dnes od rána lidi objíždím a informuju je o situaci, je tu také spousta rekreantů, ke kterým se informace o problémech s vodou zatím nemusely dostat,“ popsal starosta.