Kiska opustil plzeňskou nemocnici, po operaci se cítí dobře

Slovenskou hlavu státu propustili z plzeňské fakultní nemocnice. Andrej Kiska tam ve čtvrtek podstoupil operaci v oblasti kyčelního kloubu. Prezident uvedl, že se cítí „velmi dobře“ a poděkoval lékařům. Z nemocnice vyšel o berlích.

Kisku čeká zhruba šestitýdenní rekonvalescence. „Věřím, že rehabilitace proběhne co nejdříve, práce je mnoho a byl bych rád, kdybych mohl být co nejdříve v paláci. Pan doktor asi souhlasit nebude, ale kdybych mohl berle zahodit už za pár dní, byl bych velmi rád,“ prohlásil prezident. Kiska míří do Prahy, odkud poletí na Slovensko „malým speciálem“.

Kiska se už pokoušel chodit bez berlí

Lékař Petr Zeman, který operaci vedl, řekl, že bez berlí se Kiska snažil chodit už v sobotu. „Tak jsme mu to trošku zakázali. Rozumná doba je tak týden, dva,“ podotkl. „Pan prezident byl velmi odpovědný pacient, dodržoval všechny naše rady a velmi dobře spolupracoval,“ popsal.

Pooperační péče zatím podle něj pokračuje výborně – prezident již nepotřebuje nic na bolest a dobře rehabilituje. Péči nyní převezmou slovenští lékaři.

Andrej Kiska
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Prezident měl na kyčelním kloubu změny, jako mají pacienti, kteří v mládí sportují. Věkem se stav kloubu zhoršuje. „Zatím to nebyl nález, který by byl indikovaný k výměně kloubu, ale kdyby se neošetřoval, tak by časem určitě k tomu došlo,“ sdělil novinářům Zeman. Cílem operace bylo zbavit pacienta bolesti a pokud možno jej vrátit co nejdříve do běžné denní zátěže.

Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly. Slovenští lékaři pak doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou právě v Plzni, kde se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let.

Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl také v operačním týmu prezidenta. Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu. Ročně tým provede 70 až 100 operací. Mezi pacienty jsou i špičkoví sportovci.