Do Vyšních Lhot dorazí dalších 80 migrantů

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách přijme během pátku dalších asi osmdesát mužů ze zajišťovacího střediska v Bělé pod Bezdězem. V současné době čeká v beskydském zařízení na rozhodnutí, kam budou dále převezeni, sto dvanáct mužů deseti národností. Ministerstvo vnitra plní slib daný obyvatelům a staví v areálu vysoký plot.

Během pátku by mělo do Vyšních Lhot dorazit dalších osmdesát migrantů, které policie zadržela na území Česka bez povolení. Od 7. července, kdy se tábor otevřel, tam cizinecká policie dopravila celkem 112 mužů deseti národností. Kapacita tábora, která je zatím 220 lidí, tak bude téměř naplněna. Několik mužů se už dostalo do země, kde požádali o azyl.

Plot bude hotový do konce prázdnin

Běženci ze Sýrie, Afghánistánu a dalších zemí čekají v zamřížovaném táboře střeženém policií na rozhodnutí o vyhoštění, předání do jiné země v rámci dublinského řízení nebo readmisních dohod. O azyl v České republice nemají zájem. Směřují většinou do Německa. Během pobytu, který může trvat maximálně půl roku, nesmí tábor opouštět.

Ministerstvo vnitra, pod které zařízení spadá, plní slib daný obyvatelům vesnice a staví v areálu další plot. Ten oddělí jejich vycházkový prostor od zbytku komplexu. Bude vysoký téměř pět metrů a zakončený žiletkovým drátem.  Hotov by měl být do konce prázdnin. „Jsem přesvědčen, že splní požadavek obyvatel vesnice,“ uvedl vedoucí tábor Emil Pochylý.

Přibyde zvláštní prostor pro narušitele

Správa uprchlických zařízení zároveň buduje speciální venkovní prostor pro takzvaný zvláštní režim. „Budou tam umístěni cizinci, kteří porušili pravidla, která tady platí,“ uvedl Pochylý. K těm základním patří zákaz opouštět vytýčený prostor, používat násilí nebo pít alkohol.

Tereza Krumpholzová: Situace ve Vyšních Lhotách

Připravuje se rovněž instalace kamerového systému a zprovoznění kuchyně. Dosud vozí jídlo do narychlo otevřeného tábora cateringová firma. Představitelé obce usilují o přiznání finanční kompenzace za to, že tam stát umístil běžence, kteří podle nich představují bezpečnostní riziko. Ministr vnitra Milan Chovanec už přislíbil, že Vyšní Lhoty zřejmě dostanou příspěvek osm korun za jednoho cizince na den, který mají obce, v nichž jsou pobytové tábory pro uprchlíky.

  • Areál má rozlohu 75 000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už v minulosti.
  • Otevřen byl v roce 1993 a měl kapacitu 580 lůžek. Objekt se pro ubytování uprchlíků nevyužívá od prosince 2009.
  • V červenci 2011 ho Správa uprchlických zařízení prohlásila za nepotřebný. Ministerstvo jej proto nabídlo dalším složkám státu a státním organizacím. Loni v lednu o areál projevila zájem vězeňská služba, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti.
  • Podle nedávného rozhodnutí vlády se středisko znovu otevře s kapacitou 220 míst. Ministerstvo vnitra zařízení zprovozní v pátek.
  • Vyšní Lhoty leží na okraji CHKO Beskydy nedaleko průmyslové zóny v Nošovicích.