Biolog z Ostravy přispěl k poodhalení tajů buněčné evoluce

Vědci z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity mají úspěch s objevným výzkumem prapředků eukaryotických buněk, které stojí za vývojem veškerého života. Jejich zjištění částečně mění dosavadní představy o evoluci v buněčné úrovni. Závěry studie opakovaně otiskl prestižní americký vědecký časopis Nature.

Vedoucí speciálního výzkumného centra Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Marek Eliáš pracoval na průzkumu zaměřeném na odhalování časné evoluční historie eukaryotických buněk v týmu biologů z Česka a univerzity v kanadském Halifaxu.

„Naše skupina se zabývá dlouhodobě skupinou organizmů, které dlouhodobě stojí mimo centrum pozornosti biologů. Říkáme jim protisté a jsou to převážně jednobuněčné organismy, které většina lidí zná pod názvy prvoci, hlenky a podobně,“ vysvětloval Marek Eliáš.

Tým zkoumal na málo probádaném poli

Vědci doposud neměli jasnou představu, jak tento složitý organismus vypadal. „Přestože jde o předka, který existoval asi před jednou až dvěma miliardami let, zjišťujeme, že v té buňce se toho až tak moc od té doby nestalo. A to je asi ten základní posun v chápání evoluce v buněčné úrovni, který se nám začíná vynořovat,“ řekl Eliáš.

Publikování ve špičkovém vědeckém časopise je prestižní záležitost pro celou školu. „Jsem velmi rád, že se podařilo po dlouhé době na fakultě vytvořit několik špičkových týmů, které spolupracují se zahraničím a jejich práce tam má ohlas,“ uvedl děkan přírodovědecké fakulty Jan Hradecký.

Reportáž: Úspěch biologů z Ostravy

Výzkum buněčné evoluční historie bude dál pokračovat a zapojí se do něho i doktorandi Ostravské univerzity. „Chceme-li dobře rozumět historii života, tak nezbývá nic jiného, než se těmito organismy zabývat. Děláme to rádi, protože jsou fascinující a velmi málo probádané. Díky tomu se může podařit objevit i nečekané fenomény,“ dodal Marek Eliáš.