ANO a ČSSD v Praze žádají výměnu Matěje Stropnického

Pražské ANO a ČSSD chtějí, aby Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) odvolala náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice). Důvodem je podle nich vystupování Stropnického v médiích poté, co primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nechala na jednání rady odhlasovat, aby z jeho kompetence byly odebrány pražské stavební předpisy.

Novinářům to řekli zástupci ANO a ČSSD. Trojkoalice o tom bude jednat. Vyjádření Stropnického zatím není k dispozici, je totiž na dovolené a jeho mobilní telefon je vypnutý.

„Důvěra kvůli panu Stropnickému padla,“ řekl ředitel nemocnice Motol a volební lídr ČSSD Miloslav Ludvík. „Jde mu více o mediální obraz než o práci samotnou," zkritizoval Stropnického Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky pro dopravu a evropské fondy . „Věci, které předkládal radě, nebyly dostatečně připravené, aby ochránily Prahu," dodal.

Zachránili jsme Praze stavební předpisy, tvrdí náměstek Dolínek (ČSSD) (zdroj: ČT24)
  • Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

„Koaliční partneři vznesli požadavek na jeho odstoupení a na to Trojkoalice nepřistoupila,“ řekl lídr Trojkoalice a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). Také předseda pražské organizace Strany zelených a koaliční zastupitel Ondřej Mirovský uvedl, že požadavek byl odmítnut. "Osobně ho považuji za absurdní. Krizi podle mého názoru především vyvolalo procesní pochybení z dílny ANO, nikoliv Trojkoalice," řekl Mirovský.

Koaliční spor vyvolalo hlasování o stavebních předpisech

Spor v koalici rozpoutalo minulý týden hlasování o pražských stavebních předpisech, když primátorka Krnáčová předložila svůj návrh předpisů a zároveň nechala odsouhlasit odebrání kompetencí týkajících se tvorby pražských stavebních předpisů právě Stropnickému.

Z úst náměstka primátorky prý padají lži a pomluvy

Sociálním demokratům a hnutí ANO vadí, jak se Matěj Stropnický na adresu koaličních partnerů vyjadřuje v médiích. Dokonce sociální demokrati uvádějí, že z jeho úst padají lži a pomluvy. Matěj Stropnický nedávno například řekl, že ANO a ČSSD na magistrátu jsou přátelé starých pořádků nebo že návrh stavebních předpisů z pera primátorky Krnáčové je ovlivněný developery.

Adriana Krnáčová taky Stropnickému vytýká, že na stavebních předpisech pracoval špatně, pomalu a nedokonale. A uvedla, že kdyby mu je nesebrala z gesce, že by o ně Praha přišla. Podle Krnáčové i podle zástupců sociální demokracie musí pražská rada vystupovat jako celek a Matěj Stropnický toto podle nich nedělal.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Tady nejde o zasahování do personálních věcí Trojkoalice. Tady jde o fungování rady. A rada si nemůže dovolit mít nějaký volný radikál pobíhající tady po médiích a kritizující ostatní členy rady, kteří dělají svoji práci. Přičemž on tu práci nestíhá, dělá ji nekvalitně," uvedla Krnáčová.

Trojkoalice bude o požadavku ANO a ČSSD jednat

Trojkoalice za Stropnickým zatím stojí, zda ho vymění, není jasné. „Takto ultimativně to od našich partnerů nikdy nezaznělo, budeme to ještě probírat i v jednotlivých stranách, které tvoří Trojkoalici. Je to novinka a nečekali jsme to,“ řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Tím, kdo pochybil, byla podle ní Krnáčová, která stavební předpisy neprojednala s koaličními partnery.

V rámci Trojkoalice neexistuje žádný problém, uvedl radní Jan Wolf (KDU-ČSL). Zda bude koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice pokračovat, bude prý záležet na dalších jednáních.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

O koaliční krizi jednala už i vedení jednotlivých stran Trojkoalice. Vedení Strany zelených, KDU-ČSL i STAN se shodla, že postup primátorky byl nestandardní, přesto ale považují setrvání v koalici za prospěšné.

Termín příštího koaličního jednání

Primátorka Adriana Krnáčová uvedla, že další jednání na toto téma bude začátkem září. Tento termín potvrdil i Petr Štěpánek (SZ), předseda klubu Trojkoalice. „Do té doby si to musíme vyjasnit na jednotlivých klubech, případně na stranických předsednictvech,“ uvedl.

Předseda pražské organizace Strany zelených a koaliční zastupitel Ondřej Mirovský uvedl, že o požadavku na výměnu Stropnického bude Trojkoalice a vedení pražských zelených jednat v pondělí. „Osobně neočekávám, že bychom tomuto nátlaku ustoupili," dodal. Pokud Trojkoalice odvolání Stropnického odmítne, může to podle ČSSD znamenat i konec pražské vlády.

Reportáž: ANO i ČSSD chtějí konec Matěje Stropnického (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Prahy se sejdou 10. září

O osudu pražské koalice i náměstka primátorky Matěje Stropnického by se mohlo definitivně rozhodnout 10. září, kdy zasedne zastupitelstvo.