V brněnských trafikách nejsou jízdenky. Zabavil je finanční úřad

Ve většině brněnských trafik se v těchto dnech nedají koupit jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Společnost Tabák Plus, která je distribuuje, je v insolvenci, a finanční úřad zabavil jízdenky za zhruba 4,5 milionu korun. Dopravní podnik teď hledá nového distributora, jízdenky by se na pultech novinových stánků měly objevit ještě do konce srpna. Na problém upozornil deník Právo.

„Náš distributor jednorázových jízdenek, společnost Tabák Plus, se dostala do určitých finančních potíží. Distribuce byla zastavena a tím pádem se do trafik nedostávají naše jízdenky,“ potvrdila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

O problémech hovoří mluvčí DPMB Linda Hailichová (zdroj: ČT24)

Dopravce se teď snaží co nejrychleji vybrat náhradního distributora. „Doufáme, že do konce srpna budou dodávky obnoveny,“ uvedla Hailichová. Dopravní podnik zároveň nabídl velkým trafikám, že jim zatím může dodat jízdenky přímo, bez prostředníka.

Zabavené jízdenky za miliony

Potíže firmy Tabák Plus se brněnského dopravce dotýkají i jinak. „Generální finanční ředitelství zabavilo společnosti Tabák Plus naše jízdenky v hodnotě 4,5 milionu korun, s nimiž nyní není možné manipulovat. Vzhledem k tomu, že firmě vyplácíme provizi, jsme nyní vedeni jako poddlužník,“ dodala Hailichová. Finanční úřad by tak mohl po brněnském dopravním podniku vymáhat provizi za poslední měsíc.

Jízdenky na brněnskou hromadnou dopravu lze nyní pořídit v automatech, u řidičů či v prodejnách dopravního podniku. Zaplatit lze také formou SMS jízdenky.

Sama firma Tabák Plus na svém webu uvádí, že jde podle nich o neoprávněný zásah finanční správy. „Velice se omlouváme všem, kteří jsou jakýmkoli způsobem dotčeni touto záležitostí. Nastalou situaci řešíme s našimi právními a daňovými zástupci tak, abychom minimalizovali důsledky tohoto neoprávněného zásahu orgánů státní moci a mohli co nejdříve pokračovat v běžné obchodní činnosti,“ uvedl v prohlášení jednatel společnosti Pavel Vaníček.