Slovenskému prezidentovi v Plzni operovali kyčel

Slovenský prezident Andrej Kiska přijel do České republiky. Nejde ale o oficiální návštěvu, ve Fakultní nemocnici v Plzni podstoupil operaci v oblasti kyčelního kloubu. Pokud nenastanou komplikace, opustí Kiska kliniku v sobotu.

Zákrok proběhl laparoskopicky a v plné narkóze. „Operace proběhla bez komplikací, trvala přibližně 90 minut. Pooperační průběh je standardní. Pan prezident je ve stabilizovaném stavu a cítí se dobře,“ uvedl náměstek ředitele Fakultní nemocnice Plzeň Eduard Kasal. 

Prezident měl na kyčelním kloubu změny jako mají pacienti, kteří v mládí sportují. Věkem se stav kloubu zhoršuje. „Zatím to nebyl nález, který by byl indikovaný k výměně kloubu, ale kdyby se neošetřoval, tak by k tomu časem určitě došlo,“ řekl osmatřicetiletý lékař Petr Zeman, který prezidenta operoval. 

Kiska má k dispozici celé oddělení C v šestém patře ortopedie. Na oddělení právě skončila rekonstrukce a prezident je zde prvním pacientem. Ostatní sem zatím nesmí, oddělení je uzavřené. Ostrahu v nemocnici zajišťuje ochranná služba slovenského prezidenta ve spolupráci s českým útvarem pro ochranu ústavních činitelů. „Bezpečnostní opatření jsou standardní a nemají absolutně žádný dopad na pacienty ani na nemocniční personál,“ dodal mluvčí slovenské hlavy státu Roman Krpelan.

Události: Kiska na operaci v Plzni (zdroj: ČT24)

Rekonvalescence trvá šest týdnů

Dva až tři týdny po operaci by se měl prezident šetřit a chodit o francouzských holích. Rekonvalescence většinou trvá šest týdnů. Pak se může opět začít pomalu věnovat lehkému sportování.

Podle Krpelana Kiska dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu: „Podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly.“ Slovenští lékaři proto doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou na některém vysoce specializovaném pracovišti v zahraničí, mezi které se podle mluvčího řadí i plzeňská fakultní nemocnice. 

V Plzni se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let. Ročně provedou 70 až 100 operací, mezi pacienty jsou i špičkoví sportovci. Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl dnes také v operačním týmu prezidenta. Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu. Na Slovensku se podobná operativa teprve začíná rozbíhat, uvedl Zeman, který také absolvoval dvě stáže v USA.