Ohlášená bomba na hlavním nádraží se nepotvrdila

Policisté ráno na hodinu uzavřeli provoz pražského hlavního nádraží. Dostali totiž informaci, že by v jednom ze stojících vlaků mohla být uložena bomba. Bomba se měla nacházet ve vlaku společnosti RegioJet. Spoje nabraly zpoždění, které z většiny nepřesahovalo 60 minut.

Krátce před 8:00 hod. volal na policii podle jejího mluvčího pracovník Českých drah. „Obdržel informaci, že je ve vlaku nástražný výbušný systém,“ sdělil Daněk. Souprava podle něj stála na osmé koleji. Policisté nicméně vyklidili také tři přilehlá nástupiště. Při preventivní prohlídce vlaku muselo být evakuováno asi 500 lidí.

Vlakovou soupravu, která měla vyjet z metropole až do Košic a která patří firmě RegioJet, prohledal pyrotechnik. Spoj měl původně odjet už před osmou hodinou. „Cestujícím ze spoje RJ 1003, kteří nechtěli čekat na ukončení vyšetřování a obnovení provozu na hlavním nádraží, jsme umožnili storno jízdenky a vrátili jim jízdné v plné výši. Do cílové destinace tedy mohli cestovat jinými spoji,“ uvedla mluvčí RegioJetu Radka Šťávová.

Údajný výbušný systém však neovlivní jenom tento spoj, ale i další. Třeba RJ 1005 nevyjel z hlavního nádraží, ale z Libně, a to s patnáctiminutovým zpožděním. Na hlavním nádraží pak nabrali zpoždění další spoje v řádech desítek minut, některé byly zrušeny a další byly přesunuty na jiná nádraží.

Policie zveřejnila videozáznamy s mužem, po kterém teď pátrají. Člověku, který uložení bomby oznámil, hrozí za šíření poplašné zprávy až tříleté vězení.