Komárů je málo, k lokální kalamitě jim ale pomohli bobři

Komárů na jihu Moravy oproti minulým letům výrazně ubylo. A to hlavně díky dlouhému období sucha. Podle výzkumu, ke kterému břeclavští vědci používají speciální pasti, je jich nejmíň za posledních devět let. Lokální kalamita se ale přesto vyskytla, a to u Tvrdonic blízko Lanžhota. Bobři tam přehradili kanál, voda zaplavila lužní lesy a komáři tak měli příležitost se pomnožit.

„Tady v polesí Tvrdonic u Lanžhota se oproti jiným místům komáři přemnožili. Stalo se to, že bobři zahradili jeden kanál, čímž došlo k zaplavení několika set hektarů lesa a vývoji komárů," vysvětlil entomolog z břeclavské hygieny Oldřich Šebesta.

Množství komárů měří hygienici pomocí speciálních pastí." „Využíváme toho, že komáři jsou přitahováni produkty metabolismu člověka, například kysličníkem uhličitým. Tato nádobka je naplněná suchým ledem, otvory vypadává kysličník uhličitý a láká komáry. Ventilátor pak nasává vzduch i s komáry zde do síťky," popsal Šebesta.

Entomolog Oldřich Šebesta o letošním výskytu komárů (zdroj: ČT24)

Do jeho pasti se za noc chytla asi tisícovka komárů, hlavní kalamita u Tvrdonic už prý pominula. „Před dvěma týdny toho bylo ještě mnohem víc," potvrdil entomolog. Jinak je ale podle odborníků letos komárů nezvykle málo. „Chytali jsme kolem 50 jedinců za noc, v době kalamit to bývá až 10 tisíc. Výskyt letos patří k nejnižším vůbec," ujistil Šebesta.

Za úbytek komárů může teplá a suchá zima. A taky tropické teploty, které tuzemským komárům nesedí. Na jihu Moravy vědci zatím prokázali 40 druhů komárů. „Většina je bezvýznamná. Význam mají jen druhy schopné přenášet nemoci nebo způsobovat kalamity, což je jen několik málo druhů," uzavřel Šebesta.

  • Všichni komáři se primárně živí nektarem, ale samičky většiny z asi 3000 druhů sají i krev teplokrevných živočichů. Nepotřebují ji ke svému přežití, ale jako zdroj bílkovin pro vývoj vajíček.
  • Na českém území žije 40–50 druhů komárů. Do lidských obydlí zalétá zejména komár pisklavý a přímo s lidmi žije jeho poddruh komár obtížný, který se vyvinul v prostorách londýnského metra. Po povodních se zvyšuje výskyt komára záplavového.
  • Ve světě působí největší problémy komáři rodu Anopheles, kteří přenášejí malárii. Ročně této chorobě podlehnou miliony lidí, a to zejména v Africe.