Policie přesedla z passatů do autobusu - kontroluje řidiče kamionů z výšky

Policisté v Královéhradeckém kraji zkoušejí originální metodu, jak odhalit přestupky řidičů kamionů. Přesedli proto z obvyklých dálničních passatů do 20 let starého autobusu a skrytě z něj natáčejí jednání řidičů za jízdy. V úterý dopoledne takhle odhalili šest přestupků. Řidiči za jízdy například četli noviny, telefonovali, psali SMS nebo sledovali filmy.

"Začali jsme jako první v České republice využívat autobus, ve kterém sedí policisté s kamerami, kteří nahrávají chování řidičů převážně nákladních vozidel, a následně to předáváme do policejních vozů, které přestupky s řidiči řeší," řekl vedoucí dopravní policie Královéhradeckého kraje Petr Dušek. 

Policie zvolila neoznačený autobus, protože je z něj do kabiny řidiče kamionu - na rozdíl od osobního vozu - dobře vidět. Může tak natočit důkazní materiál.

„Ze statistiky dopravních nehod vyplývá, že nejen na území Královéhradeckého kraje, ale v rámci celé České republiky je nesprávný způsob jízdy ve více než 50 % případů příčinou všech dopravních nehod," konstatoval vedoucí dopravní policie Královéhradeckého kraje Petr Dušek.

Telefonování, četba novin, sledování filmu nebo nohy na palubní desce

Policisté na cestě mezi Chlumcem nad Cidlinou a Poděbrady dopoledne odhalili několik řidičů, kteří za jízdy telefonovali, jeden řidič měl na volantu rozložené noviny, další měl na přístrojové desce notebook, na kterém se díval na film.

„Na místě je možné tyto přestupky řešit pokutou do dvou tisíc, ve správním řízení je to až 2500 korun plus správní poplatek," upozornil Dušek.

Při odpolední kontrole policisté odhalili muže, který za jízdy telefonoval, další řidič měl za jízdy nohu na palubní desce.

Příště policisté přesednou do jiného autobusu

Podle Petra Duška je používání autobusů originální nápad hradeckých policistů, žádnou inspiraci neměli. „Krajské ředitelství má k dispozici více autobusů, příště akci uděláme určitě s jiným. Další akce také bude v lepším počasí, určitě stihneme minimálně jednu do konce prázdnin," řekl Dušek s tím, že poté výsledky vyhodnotí.

Události ČT: Dopravní policie zjišťuje prohřešky kamionů z autobusu (zdroj: ČT24)