Hladiny některých řek stoupnou - hrozí ale jen 1. povodňový stupeň

Meteorologové varují - hladiny Svratky, Svitavy a také některých menších toků, zejména na severozápadě Čech, mohou kvůli vydatnému dešti krátkodobě vystoupat na první povodňový stupeň, tedy takzvanou bdělost. Intenzivně pršet by mělo přestat ve středu ráno, do té doby též platí aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu.

Riziko související s deštěm ale podle meteorologů kleslo, snížili stupeň nebezpečí z vysokého, který vyhlásili v pondělí, na nízký. „Překročení prvního stupně povodňové aktivity by mělo být záležitostí krátkodobou, řekněme na několik hodin," uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

Události: Řeky porostou jenom k 1. stupni, podle rejdařů či lesníků prší málo (zdroj: ČT24)

V severozápadních a středních Čechách, na jihu Pardubického kraje, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě napršelo v předcházejících 24 hodinách 20 až 60 litrů vody na metr čtvereční, ojediněle i více, zejména v okresech Brno-venkov, Vyškov a v oblasti Krušných hor, uvedli meteorologové ve výstraze.

Kolik napršelo za 24 hodin
Zdroj: ČT24

Ještě v úterý a v noci na středu bude na většině území pršet, místy bude déšť nadále trvalý a vydatný. Stejné množství vody jako dosud může napršet v severních a středních Čechách, části východních Čech, na Českomoravské vrchovině a v jižní polovině Moravy. Na jihozápadě budou srážky během úterý jen zvolna slábnout. Během středečního rána pak začne déšť slábnout i na ostatním území.

  • První stupeň - Stav bdělosti nastává při nebezpečí povodně. Situaci na vodním toku nebo vodním díle je třeba věnovat zvýšenou pozornost, zahajuje hlídková služba.
  • Druhý stupeň - Ke stavu pohotovosti dochází v případě, že již nebezpečí přerostlo do skutečné povodně. Při jeho vyhlášení se aktivizují orgány protipovodňové ochrany a provádějí se opatření podle povodňového plánu.
  • Třetí stupeň - Stav ohrožení se vyhlašuje při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu nebo ohrožení životů a majetku v záplavovém území. Probíhají zabezpečovací a případně i záchranné a evakuační činnosti.

Prší a je zima: Kempy jsou prázdné

Kvůli dešti a ochlazení odjelo například z kempu u přehrady Jesenice na Chebsku bezmála 200 lidí. To jsou dvě třetiny rekreantů. Minulý týden přitom lidem v dřenickém kempu u vody na sluníčku ani sto lehátek nestačilo. V úterý už tam bylo skoro prázdno. 

Po víkendu se totiž u Jesenice ochladilo o 15 stupňů Celsia. U vody tak zůstali jen zkušení táborníci – musí si prý topit a často sušit oblečení.

Porostou houby

Kdo má naopak z dešťě radost, jsou zahrádkáři a houbaři. Spolupracovník Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík ze Šindelové má pro ně dobrou zprávu – houby podle něj budou.

Kolik naprší do středečního večera
Zdroj: ČT24

Do vyschlých bystřin na Šindelové se po týdnech vrátila voda. Rudolf Kovařík k tomu dodává, že předchozí sucho bylo tak intenzivní, že si krtci prý dělali hromádky i přímo v potoce.

Charakter deště je pro půdu ideální

Kolik vody je v půdě pečlivě zkoumají i odborníci na sucho v Doksanech. Stejný vzorek půdy odebrali dva dny po sobě. V pondělí bylo vláhy ještě málo, ale v úterý už vypadal úplně jinak. Technik Českého hydrometeorologického ústavu v Doksanech Jaroslav Stalmacher popsal, že v pondělí byla půda provlhlá jen asi do čtyř centimetrů. Vzorek z úterý už je provlhlý v celé své hloubce, tedy zhruba do 15 centimetrů.

To, jak nyní prší, je podle odborníků pro půdu ideální. Déšť trvá dlouho a dobře se vsakuje. Třeba v Doksanech spadlo za den 35 milimetrů. Vodní toky se proto začínají pomalu plnit.

Rejdaři na Labi zatím čekají

I hladina řeky Labe už se zvedla nad hranici, kdy mohou jezdit nákladní lodě. Rejdaři s tím ale ještě nezačali - aby si mohli nabrat zakázky, potřebují jistotu, že dobré podmínky vydrží - a tu nemají. Jindřich Zídek, ředitel závodu Dolní Labe z podniku Povodí Labe dodal, že bez deště hladina řeky za týden zase klesne.  

Na Orlíku uvízly lodě - musely si zaplatit soukromý jeřáb

I po dvou deštivých dnech chybí Orlické přehradě metry vody. Ubylo jí tolik, že nefunguje výtah, který by přepravil lodě přes hráz, aby mohly pokračovat v plavbě po Vltavě. Pavel Šofr provozuje na Orlíku lodní dopravu od roku 1997. Letošní sezona ale k dobrým prý nepatří. Může za to podle něj hlavně to, že v Orlíku je letos extrémně málo vody.

Z poloprázdného Orlíku vyprošťoval jachty jeřáb (zdroj: ČT24)

„Od hladiny, kde bychom se měli pohybovat, je voda o nějakých 5 až 6 metrů níž,“ říká Pavel Šofr a dodává, že se lidem kvůli tomu do lodí špatně nastupuje a vystupuje a problém je třeba i při jízdě na loď s kočárkem.

Kvůli nízké hladině zůstaly na Orlíku uvězněné i desítky dalších lodí - menších jachet. Ty si musely hromadně objednat speciální jeřáb. Na vytažení z vody v úterý čekalo 8 lodí, dvě z nich chtěly pokračovat dál do Prahy.

Státní plavební správa majitele lodí před nedostatkem vody varovala. Informovala i o možnosti uzavření komor. Plavbu ale zakázat nemůže - zákon o vnitrozemské plavbě žádný pojem uzavření vodní cesty nezná. Zodpovědnost je tak na majitelích lodí. Jejich přemístění si musí sami zaplatit.

V Jeseníkách je vláhy pořád málo

Díky dešťům mohli záchranáři taky odvolat z lesů protipožární hlídky. Třeba na měřící stanici Šerák ještě o víkendu spadlo sotva pár kapek. Během posledních 24 hodin tam už ale napršelo 7,5 litru na metr čtvereční. Podle lesníků, je to ale stále málo. Jiří Tomášek, lesník z Lesů České republiky Jeseník uvedl, že vláhový deficit stále trvá. 

Kolik naprší od čtvrtka
Zdroj: ČT24

Podle meteorologů by mělo přestat pršet během zítřejšího dne. Do konce týdne pak už budou přeháňky jen výjímečně. Teploty budou do 25 stupňů Celsia.