Stavební předpisy zpět Stropnickému, zní z Trojkoalice před jednáním

Pražská Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) určila klíčová témata nutná pro pokračování spolupráce s hnutím ANO a sociálními demokraty. Na čtvrteční schůzce chtějí jednat o hazardu, financování městských částí a stavebních předpisech. Ty se staly předmětem koaličního sporu, primátorka Adriana Krnáčová (ANO) totiž odebrala svému náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ) agendu a bez jeho vědomí nechala schválit vlastní podobu předpisů.

„Jdeme se bavit o tom, jak a kam dál bude koalice směřovat. Z klíčových koaličních témat totiž bylo doposud schváleno pouze zlevnění ročního kuponu MHD," řekl předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ).

Stropnický minulý týden nabídl svou funkci k dispozici, klub ji však nepřijal. „To nadále platí," ubezpečil Štěpánek. Trojkoalice bude naopak na čtvrtečním jednání po koaličním parterech žádat, aby byla agenda stavebních předpisů Stropnickému navrácena. „Budeme o tom chtít jednat," potvrdil Štěpánek.

O situaci minulý týden debatovali samostatně jak zelení, tak lidovci i starostové. Zelení konstatovali, že nesystémový zásah do pravomocí Stropnického je v rozporu s koaliční smlouvou. Dál ale plně podporují spojení s lidovci a STAN v Trojkoalici v radě města. Rovněž lidovci chtějí v koalici zůstat. KDU-ČSL i STAN uvedly, že personální otázku ohledně Stropnického si musí vyřešit zelení sami.

Minulý týden se rozhořel také spor o autorství nového návrhu stavebních předpisů, který předložila primátorka. Krnáčová tvrdí, že dokument vznikl v jejím sekretariátu. Podle zastupitelů Pirátů je ale z metadat poznat, že byl vytvořen mimo magistrát.