Zadržen šéf litoměřické věznice kvůli podezření z korupce

Generální inspekce bezpečnostních sborů zadržela šéfa litoměřické věznice a někdejšího ekonomického náměstka Vězeňské služby Tomáše Líbala. Čelí podezření z korupce. Podle Vězeňské služby jde o nejzávažnější případ korupce v tomto bezpečnostním sboru za uplynulých 25 let. Líbal se prý pokoušel vydírat a uplácet současného generálního ředitele sboru Pavla Ondráška.

V litoměřické věznici zasahovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Generální ředitel Ondrášek na případ upozornil a podílel se na jeho objasnění. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nelze zatím sdělovat další informace,“ uvedla Vězeňská služba v tiskové zprávě. 

Líbal, který na generálním ředitelství působil za Ondráškova předchůdce Petra Dohnala, skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby loni v srpnu. Jeho místo Ondrášek zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

Ondrášek: Slíbili mi několik milionů

Ondrášek později na mimořádném brífinku uvedl, že na něj byl od jeho nástupu do funkce vyvíjen tlak, aby vrátil do funkcí lidi a zaměstnance z bývalého vedení Vězeňské služby: „Pokud by k tomu došlo, byla mi přislíbena určitá finanční provize ve výši několika milionů korun.“ S ohledem na probíhající vyšetřování ale konkrétnější být nechtěl.

Ondrášek po nástupu do funkce prohlásil, že prověří všechny zakázky ve Vězeňské službě. „Slíbil jsem, že budu usilovat, aby za mého působení byly všechny transparentní. Z toho důvodu jsem se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, kteří se snažili na základě vykonstruovaných záminek dosáhnout mého odvolání… Některé útoky směřovaly i vůči mé rodině,“ uvedl s tím, že se v žádném případě nenechá zastrašit a v potírání korupce bude pokračovat.

Šéf Vězeňské služby Ondrášek: Slíbili mi několik milionů (zdroj: ČT24)

V této souvislosti Ondrášek poděkoval za podporu ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (za ANO), který byl podle něj  o jednání Líbala od počátku informovaný. „Věřím, že celá aféra přispěje k očistě Vězeňské služby a nápravě její pověsti,“ poznamenal Pelikán. Pokud se z Vězeňské služby skutečně vyváděly prostředky, tak podle svých slov využije všech dostupných nástrojů, aby je získal zpátky.

Podezřelé zakázky šetří policie

Vedle údajného vydírání se totiž kauza týká i některých zakázek Vězeňské služby. Jejich počet nechtěl Ondrášek upřesnit, aby neohrozil šetření inspekce. Stejně odmítl jmenovat i konkrétní osoby.

Nové vedení Vězeňské služby už před rokem podalo trestní oznámení kvůli údajně předražené zakázce na kuchyňské technologie z Dohnalových dob. Ministerstvo kvůli tomu zastavilo řízení o Dohnalově rozkladu proti odvolání z funkce. Dohnal ovšem od počátku odmítal, že by s ním kauza jakkoliv souvisela. I samotná inspekce následně sdělila ministerstvu, že její šetření se týká pracovníků odboru logistiky generálního ředitelství Vězeňské služby, nikoliv Dohnala.