Legendy regionu: Rynárečtí ochotníci pilují um 111 let

Seriál Legendy regionu: Divadlo Rynárec (zdroj: ČT24)

Ochotnické divadlo navazující na tradici starou více než 111 let je jednou z legend regionu Pelhřimovska. Divadelníci z Rynálce upadající tradici oprášili před 27 lety a od té doby se mohou chlubit vyprodanými inscenacemi.

Na pohled obyčejná venkovská hospoda v Rynárci na Pelhřimovsku je domovem kromobyčejného divadla. Rynárečtí ochotníci mohou těžit nejenom ze svého nadšení a schopností a z vděčného publika, ale také z velmi dlouhé tradice. Díky ní shromáždili na tři stovky kostýmů a množství kulis. Například malované stromy pamatují první republiku. „To je všechno v původních barvách 30. let,“ podotkl principál Divadla Rynárec Miroslav Kumžák. Další kulisy jsou novější, skálu či mohutný nábytek vyrobili sami současní rynárečtí divadelníci. „Protože jsou z polystyrénu, tak jsou lehoučké. Je s tím snadná manipulace,“ pochválil Miroslav Kumžák novější kulisy.

O ochotnickém divadle se rynárecká kronika zmiňuje od roku 1904. V místní hospodě hrála i představitelka filmové Babičky, rodačka z Pelhřimovska Jarmila Kurandová, a jak stojí v kronice, „všichni účinkující její hru pěkně doplnili“.

Současný soubor má 33 členů, zkouší vždy od začátku října a hraje hlavně v únoru a březnu. Obnovit slávu rynáreckého divadla se místní rozhodli před 27 lety. Na hospodská prkna vystupují místní řezník, učitel či zámečníci. „Hrajeme osmnáct představení v Rynárci, tři představení v Pelhřimově, všechna jsou vyprodaná,“ uvedl principál, který je současně hercem a režisérem. Jak poznamenal rynárecký herec Jan Brož, bývají představení vyprodaná takřka okamžitě: „Na obecním úřadě se stojí fronta. Prodává se od pěti, ale lidi jsou tam už od půl třetí.“

Vedle Jarmily Kurandové se může Divadlo Rynálec pochlubit i dalšími herci, kteří se pohybovali i na stříbrném plátně. Divadlo si totiž oblíbil a na představení do Rynárce pravidelně přijíždí i režisér Zdeněk Troška. Ten také místní ochotníky obsadil do mnoha svých filmů.