Soud: Při rekonstrukci stadionu hradecký exnáměstek škodu nezpůsobil

Královéhradecký krajský soud zprostil obžaloby, která souvisela s rekonstrukcí hradeckého zimního stadionu, někdejšího primátorského náměstka Josefa Malíře (Volba pro město). Odmítl tak tvrzení státního zástupce, že se Malíř pokusil způsobit městu 26milionovou škodu, když podepsal dodatek smlouvy s firmou, která měla rekonstrukci na starost.

Krajský soud zrušil předchozí zprošťující verdikt okresního soudu, ovšem bývalého náměstka obžaloby také zprostil. Uvedl však, že okresní soud Josefa Malíře zprostil podle nesprávného paragrafu. Samotné osvobození někdejšího komunálního politika zdůvodnil předseda soudního senátu Zdeněk Korf tím, že skutky, které obžaloba přednesla, nejsou trestným činem. „Věc je mimořádně právně a skutkově složitá, ale okresní soud nepochybil při vyhodnocování důkazů a vyhodnotil to správně, že se nejednalo o trestný čin,“ uvedl Korf.

Josef Malíř čelil obžalobě pro pokus o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle policistů a právního zástupce měl trestný čin spáchat podepsáním dvou dodatků smlouvy s firmou ABD Invest, která opravovala královéhradecký zimní stadion. Dodatky se týkaly prodloužení doby nájmu.

Původní kontrakt byl z roku 2006 a měl trvat do roku 2022, během kterých mělo město za rekonstrukci postupně zaplatit 610 milionů korun.  V roce 2012 ale radnice smlouvu vypověděla s tím, že nevznikla v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, a je tedy neplatná. Za neplatnou poté označily smlouvu i soudy.

Bývalý náměstek Malíř čelí u hradeckého krajského soudu také obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli odkupu parkovacího domu do majetku města. I v tomto případě obžalobu odmítá. Soud letos v březnu odročil kauzu na neurčito kvůli vypracování posudku, hlavní líčení ve věci zatím nenařídil.