Bouřka bez deště. U hradu Pernštejn řádila větrná smršť

Jihomoravští hasiči museli ve středu odpoledne zasahovat u hradu Pernštejn na Brněnsku. Větrná smršť bez deště zde pokácela stromy, poškodila auta a zkomplikovala železniční dopravu.

Hlášení o větrném pustošení u hradu a obce Pernštejn dostali jihomoravští hasiči před čtvrtou odpolední, na místě zasahovalo šest profesionálních a dobrovolných jednotek.

Na silnicích a v okolí hradního areálu odstraňovali popadané stromy, na nádvoří zajistili dva stromy, které vítr nebezpečně nahnul, a mohly by tak ohrozit návštěvníky. „Před vstupní bránou hradu zničil padající strom zaparkované vozidlo. Hasiči listnáč rozřezali a vrak vozu vyprostili,“ doplnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Popadané stromy rovněž v okolí Nedvědice zastavily železniční dopravu. „Před pátou hodinou najel vlak do spadlého stromu a vykolejil přední nápravou,“ cituje Brněnský deník mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše. „Uvnitř bylo v té době okolo čtyřiačtyřiceti cestujících, kterým naši hasiči pomohli ven z vlaku.“ Dopravu zajišťovaly autobusy.