Dům dětí a mládeže Junior v Brně končí. Náhrada není, rodiče sepsali petici

Brno - Dům dětí a mládeže Junior sídlící v brněnské ulici Dornych po 27 letech končí. Jihomoravský kraj chce kroužky přesunout do jiných poboček a budovu prodat. To se ale nelíbí rodičům, ti tvrdí, že v centru města bude podobné zázemí pro děti chybět, a proti zrušení Junioru sepsali i petici.

„Mně na tom vadí několik věcí. Zaprvé už tam chodíme několik let a je to v této lokalitě jediná možnost, kam s dětmi chodit. Vadí mi to, že není náhradní prostor, kam by se celý ten dům mohl přestěhovat a který by byl ve stejné lokalitě,“ vysvětlila Monika Homolová, která zorganizovala petici proti zrušení DDM Junior. Podepsalo ji už pět set lidí.

Její dcera Eliška chodila do ulice Dornych na cvičení a keramiku pět let, jestli je bude navštěvovat i příští rok, je otázkou. Část kroužků se sice přesune do jiných středisek, ty jsou ale podle rodičů daleko. „Je to rozstrkané do různých poboček, ale pro nás už je to nedostupné z centra,“ vysvětlila Homolová. Její dcera si tak svůj další kroužek zatím nevybrala.

Nelíbí se jí ani forma, jakou se rodiče o zrušení DDM Junior dozvěděli. „Kraj jako zřizovatel nám vlastně nedal žádné odůvodnění,“ podotkla. Podle ní nepřišel rodičům žádný dopis, i když je dům určený právě pro jejich děti. „Velmi potichu a velmi nenápadně bylo řečeno, že dům končí a hotovo. Bez náhrady, konec a nikdo se s námi nebavil,“ dodala.

Pracoviště Junior DDM v Brně nabízelo kurzy a kroužky v oblastech výpočetní techniky (základy programování, programovací jazyky, grafika, robotika), modelářství (letecké, plastikové, raketové, železniční), vědy a techniky, keramiky a výtvarné výchovy, arteterapie, tělovýchovy (aerobic, stolní tenis, sebeobrany, šachy, volejbal, pohybové hry pro předškoláky, cvičení rodičů s dětmi, šermíři, mažoretky), muzikoterapie, hudební výchovy (flétna, kytara) a jazyková výchovy (anglický, italský a francouzský jazyk). Pořádalo také příměstské i pobytové tábory.

Kraj chce DDM Junior prodat za 27 milionů

Podle kraje ubývá dětí a při rozhodování, které středisko zrušit, padla volba na Junior. Místo provozu zhruba šedesáti kroužků tak za týden jeho zaměstnance čeká hlavně vyklízení. „Je tam nutnost opravy, která by byla velmi drahá, proto jsme se rozhodli dům opustit,“ popsal situaci náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Část zaměstnanců se přesune do pobočky na Helceletovu ulici. „V ideálním případě by nemuselo dojít k vůbec žádnému propuštění. Záleží to ale na tom, kolik dětí se přihlásí na další pracoviště Domu dětí a mládeže a kolik pracovníků tedy pobočka na ulici Helceletově přijme,“ řekl Juránek.

Kraj nabídne budovu k prodeji. Stanovil zatím základní cenu 27 milionů korun. „Čekáme, jestli se ozve kupec. V každém případě se snažíme, aby o tuto budovu, která se pro nás stala zbytná, bylo co nejdříve postaráno,“ dodal náměstek.