Ministryně školství rozdávala vysvědčení na své první „alma mater“

Brno – Kde před lety přebírala vysvědčení z rukou své třídní učitelky, předala dnes ministryně školství Kateřina Valachová (nez. za ČSSD) vysvědčení současným školákům. Z rukou šéfky resortu školství si výsledky své celoroční práce přebrali žáci první a deváté třídy Základní školy Sirotkova v Brně. Spojení nejmladších a nejstarších dětí nebylo náhodné: každému prvňáčkovi se na tamní škole celý rok věnuje jeden žák deváté třídy a pomáhá mu zvládnout začátek školní docházky.

„Myslím, že to je pěkný příklad i pro ostatní školy,“ řekla Kateřina Valachová na adresu deváťáků, kteří v brněnské škole Sirotkova na celý rok přebrali patronát nad tamními prvňáčky. Podle ministryně je to důkaz toho, že škola dbá nejen na předávání vědomostí, ale také na rozvoj dobrých vztahů mezi dětmi. Sama přitom do této základní školy jako malá chodila. 

Že mají malí školáci ke svým patronům opravdu blízko, bylo vidět na první pohled: mnozí prvňáčci seděli starším kamarádům či kamarádkám na klíně. Za celoroční péči o malé svěřence poděkoval žákům devátých tříd i ředitel školy Dan Jedlička. „Myslím, že tou největší odměnou pro vás je, že se to malé dítko na vás krásně usmívá,“ řekl. 

Ministryně Kateřina Valachová předávala v Brně vysvědčení (zdroj: ČT24)

Vysvědčení dnes rozdávaly jen některé základní a střední školy. Na mnoha místech je žáci a studenti převzali už minulý týden, protože ředitelé na pondělí a dnešek vyhlásili volno. V začátku dvouměsíčního volna se mohou školáci těšit na slunečné počasí. Děti, které budou mít plnou hlavu prázdnin, hlídají dnes na přechodech posílené hlídky policistů.