Kam s ním? Ubytování na festivalu ve Varech je téměř plné

Ubytovací zařízení ve Varech hlásí na festivalové dny už jen osm procent volných míst. V obsazenosti se studentské hostely a top hotely příliš neliší, zájem je o všechny cenové kategorie. Problém, kde na poslední chvíli složit hlavu, ale vyřeší snadněji baťůžkáři než klienti pětihvězdičkových hotelů. Ve stanovém městečku totiž není třeba pobyt předem rezervovat.

Největší nápor hostů registrují hoteliéři a provozovatelé na začátku festivalu, který vyšel na prodloužený víkend a je spojen se zahajovacím koncertem skupiny Lucie před hotelem Thermal. Naopak příznivější bude pro zájemce bez předem smluveného ubytování prostřední část následujícího týdne. Sehnat ubytování na celou dobu festivalu je v tuto chvíli skoro nemožné. Filmový fanoušek má šanci jen v případě, že je vybaven vlastním stanem, karimatkou a spacákem.

Ve vlastním stanu vyjde noc ve stanovém městečku u přírodního koupaliště Rolava na necelých sto korun. Stejně jako v loňském roce lze v areálu využít festivalovou pokladnu, sportovní zařízení, nonstop občerstvení, sprchy, centrum pro nabíjení elektroniky a bezplatné připojení k internetu. Baťůžkáři tu jsou vítaní již den před zahájením festivalové přehlídky od 15 hodin. „Stanové městečko a zařízení typu nocleháren neprovozují rezervační systém. Volných míst je tam tedy tolik, kolik jich tam v daný okamžik najdete,“ informuje mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Na Rolavě je možné rozložit až 600 stanů. Pokud by kapacita nedostačovala, jsou ji provozovatelé připraveni ještě rozšířit.

Více než sto dalších filmových fandů za noc je schopná ubytovat základní škola Dukelských hrdinů na Moskevské ulici, jejíž prostory budou sloužit náštěvníkům festivalu letos poprvé. „Pro nápor hlásících se studentů jsme sice před dvěma týdny museli zavést rezervace, ale stále máme kapacitu pro ty, kteří přijdou takříkajíc na blind,“ ujišťuje ředitelka školy Eva Doušová.

MFF Karlovy Vary
Zdroj: ČT24/Jan Taimr

Premiéru si během jubilejního ročníku festivalu odbude vedle školy i sportovní hala drahovického stadionu Slavia, která nabízí srovnatelné podmínky. Se stoupajícími nároky na ubytování se vyhlídky snižují. Například v Domově mládeže Karlovy Vary, který se tradičně změní na festivalovou ubytovnu, si hosté vyřizovali rezervaci lůžka i několik měsíců dopředu. Pro opozdilce zbývají jen skuliny v naplněných termínech.

Slovy „jsme plní“ odpovídají recepční v luxusních hotelech na kolonádě. Poslední volné apartmány podél Teplé stojí na jednu noc pětinásobek ceny, kterou baťůžkář zaplatí za celý festivalový pobyt ve stanovém městečku.

Více o 50. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech, který se koná od 3. do 11. července.