Ostrava začala přidělovat byty lidem z ubytoven

Město Ostrava eviduje pětačtyřicet rodin nebo jednotlivců z ubytoven, kteří by mohli získat smlouvu v obecním nebo soukromém bytě. Zástupci města se jim rozhodli nabídnout volné byty poté, co hrozilo, že přijdou o doplatek na bydlení i střechu nad hlavou.

Sociální pracovnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz zatím vytipovaly pět lidí z ubytoven, kteří splňují podmínky pro získání bytu. Například tento obvod byty pronajímá Armádě spásy, která pak bude s nájemníky dál pracovat.

Sociální práci zajistí Armáda spásy

Jedním z nich je Koloman Žiga, který se nedávno vrátil z několikaletého pobytu v Anglii. Už tři měsíce žije na ubytovně, zatímco jeho družka a tři děti v malém jednopokojovém bytě. Už se byl i podívat na dům, ve kterém by mohla rodina bydlet pohromadě.

UVR Ostrava: Město připravuje byty pro lidi z ubytoven

„Když jsem se vrátil z Velké Británie, zaregistroval jsem se na úřadě práce a požádal jsem o sociální podporu. Pokouším se najít si práci, třikrát jsem byl v technických službách města,“ řekl Žiga.

Podmínkou získání bytu je, že zájemce musí být obyvatelem Ostravy, nesmí mít dluhy za bydlení ani energie a měl by pracovat. Počítá se ale i aktivní snaha práci si hledat. „Myslím si, že není vhodné, aby lidé žili na ubytovnách dlouhodobě. Těm, kteří projeví snahu, vycházíme vstříc,“ uvedla starostka obvodu Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak.

Město přidělilo první tři byty

Magistrát města má zatím celkem pětačtyřicet adeptů. „Tři byty jsme už přidělili a pro dalších čtyřicet se vhodné ubytování hledá. Odhaduji, že od září by mohli bydlet,“ uvedl náměstek primátora Ostravy pro sociální věci Zbyněk Pražák z KDU-ČSL.

Vedení města tvrdí, že chce přitom dbát na to, aby lidi z ubytoven nedávali na jedno místo a nevznikaly tak další sociálně vyloučené lokality. O přidělení bytu Kolomanu Žigovi a dalším ještě musí rozhodnout radní. Zájemců ale není tolik, kolik očekávali. Od stěhování je odrazovali i majitelé některých ubytoven. Varovali je, že ve vlastním bytě se budou muset o všechno starat sami.