Na konci roku má mít Česko sedmdesát babyboxů

V turnovské nemocnici byl zřízen v pořadí šestašedesátý babybox. Pořízení schránky na odložené děti přijde na zhruba tři sta tisíc korun. Sehnat finance nebylo pro Turnov úplně snadné, peníze od dárců se zpočátku příliš nehrnuly.

První schránku na odložené děti otevřel zakladatel babyboxů Ludvík Hess před deseti lety v pražském Hloubětíně. Šanci na život tady dostalo už osmnáct dětí. Celkem bylo zachráněno už 124 dětí. Vedle toho ovšem stojí smutná policejní statistika. Jenom do července letošního roku policisté evidují pět vražd novorozenců. To je víc než za celý loňský rok.

Přitom když se matka rozhodne odložit dítě do babyboxu, nikdo po ní pátrat nebude. „Odložené dítěte do babyboxu není považováno za trestný čin,“ uvedl Hess. Stačí stisknout zelené podsvícené tlačítko a otevřou se dvířka. Schránka pak rozezná, jestli je vanička zatížená, a počítač okamžitě rozesílá informaci pomocí SMS zprávy a e-mailu. Matka dítěte zůstává v absolutní anonymitě.

Turnov má svůj babybox (zdroj: ČT24)

Babyboxy bez finančního zázemí státu

Babyboxy vznikají výhradně díky šlechetnosti a velkorysosti mecenášů. „Babybox je zcela soukromý spolek, bez jakýchkoli dotací od státu. Ani bych je upřímně řečeno nechtěl,“ uvedl Hess. V Turnově se nicméně dostali do menší finanční krize, když zřizovali schránku. Kromě dárců tak nakonec Turnovské nemocnici pomohla Nadace Naše dítě a také Liberecký kraj.

Ještě letos se má počet babyboxů zvýšit na rovných sedmdesát. Od 25. srpna bude mít vlastní babybox Sokolov a ve zbývajících měsících přibydou schránky na nechtěné děti v Třinci, Rakovníku a Břeclavi.