Stropnický chce znát autory stavebních předpisů od Krnáčové

V otevřeném dopise adresovaném pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) se její náměstek Matěj Stropnický (SZ) dožaduje jmen autorů stavebních předpisů, které v úterý primátorka předložila radě města.

Podle Matěje Stropnického neregulují stavební předpisy, s nimiž přišla Adriana Krnáčová, výšku budov, jsou mírnější k regulaci reklamy, nezohledňují osvětlení bytů a ruší povinnost ponechání místa pro výsadbu stromů v nových ulicích. „To byl jeden z dobrých a inovativních kroků a i tento požadavek byl vypuštěn,“ řekl Stropnický, v němž nová verze předpisů vyvolává dojem, že „ruka developerova nebyla daleko od psaní tohoto textu.“

Primátorka Krnáčová dopis podle mluvčího Vladimíra Řepky ještě neviděla. „Už k nám dorazil. Panu náměstkovi odpovíme a seznam mu poskytneme," uvedl. Stropnický chce vědět, kdo za odlišnými stavebními předpisy stojí. Sám zveřejnil jména 34 odborníků, s nimiž vypracoval stavební předpisy on.

Bouřlivě diskutované stavební předpisy jsou předmětem zájmu už několik měsíců. Rada v úterý hlasy ANO a ČSSD Stropnickému odňala z gesce přípravu předpisů a schválila návrh, který připravil primátorčin sekretariát. Stropnický byl nařčen z neschopnosti a experimentů. Náměstek to označuje za spolčení starých přátel z ANO a ČSSD. Klub Trojkoalice bude žádat koaliční jednání.

Strana zelených mluví o zásahu do pravomocí Stropnického, což je prý v rozporu s koaliční smlouvou. Pražští lidovci se shodli, že by byli radši, kdyby byly stavební předpisy ponechány v gesci Stropnického. Jsou zároveň pro to, aby zůstali v Trojkoalici a byla zachována současná koalice v radě města.

Ministerstvo pozastavilo předpisy

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Účinnost původních stavebních předpisů v lednu na 15 měsíců pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stalo se tak po tlaku reklamní lobby.

V novele stavebního zákona zároveň ministerstvo navrhlo, aby Praha ztratila právo na vlastní stavební předpis. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v ČR již více než 100 let.

Ministerstvo pro místní rozvoj prohlásilo, že stále čeká na nové znění předpisů a vypořádání svých připomínek, ke kterému podle ministerstva stále nedošlo.