Olomoucké rozárium prochází velkou rekonstrukcí

Rozárium v centru Olomouce prochází zásadní rekonstrukcí. Druhá největší růžová zahrada v republice roky chátrala. Město ji teď předělává na moderní park, který nabídne kromě unikátní sbírky růží také příjemné prostředí pro trávení volných chvil. Na deset tisíc keřů je teď v záložním záhonu a zahradníci se snaží, aby je i za současných veder udrželi čerstvé.

Desetitisícová sbírka růží spotřebuje v době extrémně vysokých teplot pět tisíc litrů vody denně. Růže jsou teplomilné rostliny, podle zahradníků přežijí, špatně se jim spíše vedlo v půdě, ve které rostly doposud. „Odstranili jsme již všechnu zeminu, která byla v rozáriu od jeho vzniku v roce 1972. Tvar původních záhonů zachováme, ale všude bude nový substrát,“ uvedla Naděžda Krejčí, provozní náměstkyně Flory Olomouc, pod kterou rozárium patří.

Zahradu zpříjemní vodní plochy a mola

Obnovou projdou záhony a podle návrhu zahradního architekta Zdeňka Sendlera se promění celý park, který by měl být v budoucnu více propojený se svým okolím a oproti dosavadní praxi volně přístupný.  „Naší snahou je rehabilitovat architektonicky velmi významný prostor, který byl dosud poněkud opomíjený,“ řekl primátor Olomouce Antonín Staněk z ČSSD.

Vedení výstaviště buduje nový a atraktivnější vstup do zahrady z třídy 17. listopadu, zmizí některé nevzhledné betonové plochy, obnovou projdou vodní plochy a brouzdaliště. Přibydou dřevěná mola, na kterých budou moci návštěvníci polehávat, stínicí plachty, pergoly, lavičky. V budoucnu by tam měly být louky na pořádání pikniků a prostory pro grilování.

První etapa rekonstrukce, jejíž součástí je také vytvoření podzemní nádrže na zadržování dešťové vody na zalévání, bude stát 29 milionů a hotova by měla být v prosinci. „V září bychom měli zahájit výsadbu a další pěstební opatření. Doufám, že vše stihneme,“ uvedla vedoucí parků a Botanické zahrady Flory Olomouc Hana Zacpálková. Následovat pak budou další dvě fáze rekonstrukce, kdy se bude budovat zázemí pro zahradníky nebo kavárna s venkovním posezením.

Největší růžový sad je v Lidicích

Vůbec největší sbírka růží v České republice je v Růžovém sadu přátelství a míru v Lidicích. Sad založil roku 1955 poslanec britského parlamentu Barnett Stross.  V současné době čítá asi 24 tisíc keřů 240 odrůd růží a je nositelem nejvýznamnějšího světového ocenění - ceny Award of Garden Excellence.

  • Vzniklo z iniciativy Rosa Klubu Českého zahrádkářského svazu na ploše 3,5 hektaru na místě bývalé městské skládky v letech 1970 až 1972
  • Je součástí botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc
  • V expozici je asi 10 tisíc keřů růží více než 400 druhů domácích i světových odrůd - velkokvětých, sadových, pnoucích i původních botanických druhů