Nájemníci chtějí zpochybnit prodej bývalých hornických bytů

Zástupci nájemníků bývalých bytů OKD navázali kontakt s finančníkem Pavolem Krúpou ze společnosti Arca Capital. Údajně jim slíbil pomoc ve snaze zvrátit prodej čtyřiceti tisíc bytů, které jejich spolumajitel Zdeněk Bakala prodal mezinárodní investiční společnosti Round Hill Capital. Bakala získal největší bytový fond v České republice spolu s těžební společností v roce 2004. Podle privatizační smlouvy měl v případě prodeje nabídnout byty za zvýhodněnou cenu nájemníkům.

 „Ve spolupráci se společností Arca Capital zvažujeme veškeré právní kroky, které by mohly tomuto převodu bytového fondu anglické společnosti zabránit,“ řekl předseda sdružení nájemníků BYTYOKD.cz Roman Macháček.

„Našemu sdružení jde stále o totéž. Ať pan Bakala buď převede byty na nájemníky, tak jak to slíbil, anebo ať doplatí státu jejich tržní hodnotu, protože je nezískal za tržních podmínek,“ prohlásil Macháček. Podle něho je například šance, že proti převodu bytů zasáhne antimonopolní úřad, který ještě transakci neposoudil. Ve hře je i další stížnost Evropské komisi, podnět na ministerstvo financů, oslovení politiků.

Muž, který pomohl vydělat Grossovi

Slovenský finančník Pavol Krúpa, který nedávno koupil dvě procenta Bakalovy společnosti New World Resources vlastnící OKD, potvrdil Lidovým novinám, že s nájemníky navázal kontakt a chce prodej zpochybnit. „Domníváme se, že nejde o standardní transakci. Hodláme nájemníkům poskytnout právní podporu, necháme prověřit i všechny podezřelé transakce z minulosti včetně privatizace státního podílu OKD v roce 2004,“ řekl Krúpa Lidovým novinám.

Pavol Krúpa je známý mimo jiné tím, že v roce 2008 koupil od někdejšího premiéra Stanislava Grosse za sto milionů podíl již neexistující společnosti Moravia Energo. Gross na tom vydělal skoro 80 milionů, Krúpa akcie dál prodal se ziskem 50 milionů většinovému vlastníkovi Tomáši Chrenkovi.

Bakalu kritizuje vláda i opozice

To, jak Bakala nakonec naložil s bývalými hornickými byty, kritizovala řada lidí včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky, podle kterého jde o jeho další morální i podnikatelské selhání. „Definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se o bytový fond bude starat a v případě zájmu umožní prodej nájemníkům,“ uvedl.

Ke kritice Bakaly se přidala i opozice. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zároveň připomenul, že Sobotka byl ministrem financí, když stát menšinový podíl v OKD i s bytovým fondem prodal. „Kdopak mu podíl v OKD prodal? Nebyl to Bohuslav Sobotka?“ podotkl Kalousek.