Vysoké teploty komplikují práci pyrotechnikům ve Vrběticích

Vysoké teploty komplikují vyskladňování munice z areálu ve Vrběticích. Pyrotechnici, kteří pracují v extrémních podmínkách, potřebují častější pauzy. V této lokalitě hasiči také obzvlášť varují před manipulací s ohněm.

Místo těžkých pyrotechnických obleků nosí neprůstřelné vesty a přilby. Pyrotechniky pohybující se v areálu muničních skladů ve Vrběticích totiž trápí velké vedro. „Projevuje se to vyšší únavou a nezbytností provést více přestávek,“ potvrdil vedoucí pyrotechniků Jiří Lačňák. I přes velká vedra ale pyrotechnici dále pracují na vyskladňování jednotlivých objektů. To by mělo podle hrubých odhadů končit na jaře příštího roku. Bližší termín nechtěla policie upřesnit.

Odvoz výbušnin nicméně není jednoduchý, rozpálená munice totiž může mít i 60 stupňů Celsia. „Tyto extrémní teploty do jisté míry a za určitých okolností mohou ovlivnit stabilitu výbušnin, ale muselo by se jednat o skutečně extrémní teploty po dlouhou dobu,“ vysvětlil Lačňák. Největší riziko ale představuje náhodný požár způsobený technikou zemědělců. Policie proto žádá, aby jí práce předem hlásili.

Z Vrbětic odjelo už přes 250 kamionů s municí

Od února, kdy vyskladňování začalo, odjelo z vrbětického areálu už 272 kamionů s materiálem. Nyní jezdí nákladní vozy především k zákazníkům s prodanými výbušninami. V příštích týdnech ale zřejmě opět zamíří i do státních skladů v Květné na Pardubicku. Muniční areál i jeho okolí jsou stále uzavřené a hlídá je 150 vojáků.

Ti střeží objekt od loňského listopadu, po druhé explozi v muničních skladech. První výbuch se v areálu ozval 16. října minulého roku. Při explozi tenkrát zahynuli dva lidé. Pyrotechnici už tehdy začali s čištěním lokality, ale 3. prosince vybouchl další sklad. Oba výbuchy začaly být prošetřovány jako úmyslný trestný čin. V březnu letošního roku pak policie zahájila trestní stíhání proti konkrétním lidem. Podle informací České televize policie obvinila pět lidí. A to kvůli skladování protipěchotních min, které jsou zakázané mezinárodní Ottawskou úmluvou.

Nad areálem pak přebrala dohled právě armáda, která ho hlídá dodnes. Pyrotechnici stále pracují nejen na vyskladňování munice, ale také na úklidu. Celkem by z Vrbětic mělo být odvezeno celkem 400 kamionů s výbušninami.