Cizinci ve Vyšních Lhotách čekají, polehávají a sportují

Detenční uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách má za sebou první víkend. Od pátku do neděle tam bylo převezeno celkem devadesát cizinců ze středisek pro uprchlíky v Bělé-Jezové a ze Zastávky u Brna. Jsou to muži, kteří utíkají ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku nebo Pákistánu a na území republiky byli zadrženi bez povolení. „Víkend byl poklidný a bez problémů. Klienti odpočívali po cestě, polehávali, někteří sportovali," uvedl vedoucí střediska Emil Pochylý.

Kapacita 220 lůžek v hlavní budově areálu ve Vyšních Lhotách by měla být naplněna během dvou týdnů. Muži nesmí pečlivě střežené zařízení opouštět. Budou v něm hlavně čekat na rozhodnutí o jejich dalším osudu. Ti, kteří požádali o mezinárodní ochranu, čekají na ukončení takzvaného dublinského řízení, někteří čekají na výsledek readmisního řízení, další skupina na rozhodnutí o vyhoštění. Nejdelší lhůta, 180 dnů, je pro rozhodnutí o vyhoštění, takže by měli strávit v táboře nanejvýš půl roku.

Plný provoz začne 1. září

Správa uprchlických zařízení otevřela tábor ve Vyšních Lhotách narychlo vzhledem k přeplněnosti ostatních táborů. V plném provozu bude až od 1. září. „Je potřeba provést ještě nějaké stavební úpravy a doplnit personál,“ uvedl vedoucí střediska Emil Pochylý.

 Součástí úprav, které zástupci ministerstva vnitra slíbili obyvatelům, bude stavba vysokého oplocení zakončeného žiletkovým drátem a instalace kamerového systému. „Na kamerový systém už máme zpracovaný projekt,“ podotkl Pochylý.

Cizinci mohou chodit z ubytovacího komplexu pouze do vyhrazeného vycházkového areálu. „Otevíráme ho ráno v sedm a zavíráme večer v deset hodin. Hodinu poté se ještě mohou dívat na televizi,“ uvedl Pochylý. Třikrát denně dostávají jídlo, které vozí do tábora cateringová firma. Později bude zprovozněna kuchyň. „Během víkendu jsme dolaďovali požadavky klientů na zabezpečení dietní stravy a také jsme nechali navýšit gramáž porcí. Jiné připomínky jsme nezaznamenali,“ uvedl vedoucí. Dodal, že každý má nárok na čtyři a půl litru vody denně a k dispozici jim je rovněž čaj ve várnicích.

Muži hráli míčové hry a badminton

Zabavit se mohou například sportováním. „Někteří se pustili do malé kopané, badmintonu nebo volejbalu,“ uvedl Pochylý. O cizince se starají sociální pracovníci, v případě nutnosti jim vedení střediska zajistí psychologa nebo tlumočníka. V areálu mají ošetřovnu se zdravotníky.

Na to, aby se cizinci nepokoušeli o útěk, dohlížejí příslušníci cizinecké policie a členové bezpečnostní agentury. Policie posílila hlídky ve vesnici. Vedení obce totiž vyjádřilo obavy o bezpečnost lidí. „V sobotu se k nám přišla podívat paní starostka, aby viděla zařízení za provozu. Myslím si, že emoce opadnou a nebude důvod k připomínkám ani obavám,“ řekl Pochylý.

Vesničané se s přítomnosti cizinců smířili, někteří díky nim získali i zaměstnání v areálu. Štefan Štuller jim vidí do oken a pozoruje, že areál je ve dne v noci střežený. „Stržní služba pořád obchází kolem. V noci jsou vidět jejich baterky,“ popsal Štuller.