Do Vyšních Lhot dorazilo prvních 16 uprchlíků

Do detenčního střediska ve Vyšních Lhotách dorazily první dvě dodávky s uprchlíky. Šestnáct mužů bylo převezeno ze zajišťovacího tábora v  Bělé pod Bezdězem. Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka pocházejí ze Sýrie, Afghánistánu a dalších zemí. Řekl, že dnes tam má dorazit celkem padesát jedna migrantů z Bělé a také ze Zastávky u Brna. Do neděle by tam mělo být umístěno kolem devadesáti cizinců.

Jak uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová, cizinci byli spoutáni a pouta také ukazovali novinářům, kteří jejich příjezd očekávali. Čekali tam také lidé, kteří dávali najevo nesouhlas s přítomností běžěnců a tvrdili, že stát na ně zbytečně vynakládá peníze. 

Původně se měl tábor ve Vyšních Lhotách otevřít v říjnu, další termín byl začátek září. Vzhledem k narůstajícímu počtu běženců a nedostatku míst v Bělé pod Bezdězem a v Zastávce u Brna rozhodlo ministerstvo vnitra, že tábor ve Vyšních Lhotách se otevře už 7. srpna. V Zastávce zůstanou pouze rodiny s dětmi.

Studio ČT24: Náměstek ministra vnitra Jiří Nováček (zdroj: ČT24)

Maximální délka pobytu 180 dnů

Cizinci už mají za sebou zdravotní prohlídky a první pohovory.  V táboře budou jen čekat na rozhodnutí o tom, kdy a kam budou posláni dál. „Ve Vyšních Lhotách budou cizinci ve třech režimech. Někteří čekají na výsledek readmisního řízení, další na ukončení dublinského řízení a pak jde o skupinu, která čeká rozhodnutí o vyhoštění,“ uvedl ředitel Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra Miloslav Koudelný. Vzhledem ke lhůtám pro jednotlivé typy řízení budou v táboře nejméně pět dnů a nejdéle půl roku, což je lhůta pro rozhodnutí o vyhoštění.

Kapacita narychlo připraveného zařízení je 220 míst. „Kapacita by měla být naplněna zhruba do čtrnácti dnů. O navýšení počtu míst zatím neuvažujeme,“ uvedl  Koudelný a potvrdil to také náměstek Nováček. Starostka Vyšních Lhot Dana Nováková tomu ale moc nevěří. „Myslím si, že dojde k rekonstrukci dalších budov a navýšení kapacity,“ řekla ve čtvrtek.

Chynějící plot zatím nahradí živá síla

V táboře bude pracovat asi šedesát zaměstnanců správy uprchlických zařízení. Část z nich pochází z Vyšních Lhot. I když cizinci nebudou moci opustit tábor, budou mít podle jeho vedoucího volný režim. „Stanovená je pouze večerka, a to na hodinu před půlnocí. Ráno v osm se bude podávat snídaně, ale není jejich povinností na ni chodit. Vstávat budou moci, kdy budou chtít. Budou volně přecházet z pokojů na chodby a do vycházekového prostoru. Budeme se snažit je nějak zabavit, například společenskými hrami a sprotovními aktivitami,“ líčil vedoucí střediska Emil Pochylý.

Vedení obce a také obyvatelé mají největší starost o to, jak bude zajištěna bezpečnost. „Je to, myslím, pochopitelné vzhledem tomu, co jsme viděli v médiích, co se dělo v Bělé pod Bezdězem, ve Francii a jinde,“ uvedla starostka Dana Nováková. Lidé, kteří se byli do tábora ve čtvrtek podívat, kritizovali především, že tam chybí slíbený čtyřmetrový plot a bezpečnostní kamery. „Slíbený čtyřmetrový plot zakončený žiletkovým drátem i kamerový systém instalujeme. Tyto nedostatky zatím při střežení objektu nahrazujeme živou silou,“ řekl náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Přesné počty policistů, kteří tábor střeží, nejsnou známy. Vnitřní prostroy hlídají příslušníci cizinecké policie a také bezpečnostní agentura. Okolí tábora začala hlídat státní policie. „Posílili jsme spádové oddělení v Nošovicích a ve Vyšních Lhotách budeme zajišťovat nepřetržité hlídky, ve dne i v noci. Jsme připraveni i na mimořádné situace, v záloze je speciální pořádková jednotka a zásahová jednotka, jsme v pravidelném kontaktu s cizineckou policií,“ shrnul náměstek ředitele policie Moravskoslezského kraje Radim Daněk.

Ve stresu budou vesničané, cizinci i zaměstnanci

Podle Evy Holé z Organizace na pomoc uprchlíkům jsou obavy z migrantů zbytečné a nepochopitelné i vzhledem k tomu, že v minulosti pobývalo v České republice mnohem více uprchlíků. „Je potřeba si uvědomit, že jsou to lidé, kteří se provinili jen tím, že nemají vízum. Nemůžou být spokojeni s tím, že jsou tady zadrženi v zařízení vězeňského typu,“ uvedla.

„Obavy jsou na obou stranách. U lidí z Vyšních Lhot jsou pochopitelné vzhledem k tomu, co vidí v médiích. A pochopitelné jsou i u cizinců, kteří byli zachyceni na cestě někam. Urazili tisíce kilometrů a teď jsou zavřeni v malém prostoru a nemohou o sobě rozhodovat, navíc jsou v novém prostředí s odlišnou kulturou. Obtížnou situaci budou mít i zaměstnanci tábora, kteří se o ně budou starat,“ uvedla také psycholožka Sylvie Navarová.