Letiště v Líních zavírá, provozovatel neplatil nájem

Společnost Plane Station ukončuje provoz letiště Líně na severním Plzeňsku. Kvůli sporu s ministerstvem obrany totiž přestala platit nájem, a coby dlužník nedosáhne na peníze, které by mohla získat z provozu.

„Nemáme na výplaty, takže činnost budeme muset ukončit,“ uvádí jednatel Plane Station Lubomír Hrudička. Za koncem provozu stojí spor s vlastníkem, ministerstvem obrany, kterému kvůli údajnému porušení nájemní smlouvy přestala firma platit nájem.

„Nejmarkantnější je využívání dráhy dva a půl kilometru. Ta tak sice byla pronajatá, ale využitelná byla pouze 1450 metrů," dodává Hrudička. Jeho firma dluží obraně padesát milionů korun.

Ve hře byl navíc špatný stav budov, do kterých prý Plane Station investoval nemalé prostředky. To ale ministerstvo odmítlo, společnosti vypovědělo smlouvu a vyzvalo ji k vyklizení letiště. „Firma to neakceptovala a případ v současnosti řeší soud,“ doplnil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Provoz končí v půli srpna

Aerokluby a letecké školy, které si v Líních pronajímají hangáry, následně začaly peníze dávat do soudní úschovy. Plane Station tím přišel o zdroj příjmu, minulý týden zrušil provoz vrátnice a ostrahy a nyní je na řadě řídící věž.

Už od 16. srpna by z Líní nemělo odstartovat ani jedno letadlo, což dopadne zejména na majitele soukromých leteckých společností. Ti už – i za cenu vysokých nákladů - uvažují o přesunu na jiná letiště. Armáda spolu s Úřadem pro civilní letectví teď řeší, jak fungování letiště od poloviny srpna co nejrychleji obnovit.