Děti s sebou. Na filmovém festivalu ve Varech se zabaví

Na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech uvítá malé návštěvníky vedle celé plejády populárních večerníčkových maskotů i hudební pohádka Tři bratři. Pohádkové postavičky a příběh o sourozeneckém putování ale nejsou jedinými položkami v dětském programu, kterými si letošní jubilejní ročník hodlá hýčkat budoucí generaci filmových fandů.

U již tradičních nočních projekcí pohádek z mechu a kapradí, řáholeckých loupežnických dobrodružství nebo vylomenin králíků z klobouku se dospělí festivaloví návštěvníci baví jako malé děti. Vzpomínat na dávná léta mohou letos stejně dobře i se svými potomky. Pohádky na dobrou noc uvede vedle pozdních projekcí v letním kině také každý festivalový den od šesti hodin Dům České televize na Divadelním náměstí. V nadživotní velikosti se pak budou pohádkové postavičky promenádovat po městě.

„Večerníček, Jů a Hele, Maxipes Fík, Bob a Bobek, Křemílek s Vochomůrkou a duhový ptáček Duháček budou rozdávat program Domu ČT každé ráno u festivalových pokladen a svým obdivovatelům zapózují před fotoaparáty,“ dodala Šárka Francová, která zastřešuje produkci Domu ČT. Hned vedle Domu vyroste podle Francové improvizovaná kostymérna, kde se malí návštěvníci budou moci proměnit v pohádkové bytosti. Převlečené princezny, vodníky a trpaslíky na místě zvěční profesionální fotograf.

V rámci doprovodného programu v režii České televize ožijí také pořady kanálu Déčko. 10. července se děti potkají tváří v tvář se zkušeným lektorem Tanečních hrátek, Honzou Onderem. Od 11 hodin dopoledne a 14 hodin odpoledne si s ním mohou naživo zatančit. Ostatní dny, kdy musí Honza natáčet v Praze další díly pro vysílání, bude taneční školička pokračovat ve stejné časy pod vedením jiných tanečníků. Od první červencové neděle až do následující středy se u Domu ČT ukáže Flegy z populárního TvMiniUni, aby dětem odpovídal na zvídavé otázky.

Rodiče do kina, děti do koutku

Hlídání dětí funguje na festivalu již devět let v dětském centru u hotelu Thermal. Určeno je pro malé zákazníky od jednoho a půl roku do dvanácti let. Otevřeno má od osmé ranní do osmé večerní s výjimkou zahajovacího dne po celou dobu festivalu. Za služby rodiče neplatí. Maximální kapacita centra je sedm dětí a nejdelší možné časové rozpětí, po které lze u certifikovaných chův potomky zanechat, jsou tři hodiny. „Pokud by poptávka převyšovala naše možnosti, jsme připraveni otevřít ještě další prostory v centru Varů,“ ujištuje ředitelka Mateřského centra Karlovy Vary Žaneta Salátová.

Celodenní péči o děti formou mateřinky pak provozuje ve městě herna Smajlík, která sídlí hned vedle zastávky festivalových autobusů u stanového městečka. Pedagogický dozor, jež na každý den chystá tématický program, se o děti postará až do deváté hodiny večerní.

Dětské městečko?

„Prototypem našeho zákazníka v době filmového festivalu je baťůžkář. Nicméně naše zařízení je během roku primárně určeno pro rodiny s dětmi,“ říká Lukáš Červený, jednatel městské společnosti KV City Centrum, která spravuje stanové městečko. V prostoru areálu jsou hřiště, pískoviště, velká vzduchová trampolína, inline dráha, sportoviště a mělké koupaliště se skluzavkou, písečnou pláží a ideálními podmínkami pro dětské koupání. Rodič za dítě do pěti let neplatí a na dítě do patnácti let má padesátiprocentní slevu. „Prostor ke stanování je rozlehlý, takže si rodiny s malými dětmi mohou vybrat klidnější zónu mimo hlučnější společnost mladých filmových nadšenců,“ podotkl Červený.

Tři bratři
Zdroj: ČT24/Bioscop

Z filmů na karlovarském festivalu se pro nejmenší hodí dvacet let stará australská rodinná komedie Babe – galantní prasátko a hudební pohádka Tři bratři, inspirovaná třemi klasickými pohádkovými příběhy. Se staršími dětmi lze vyrazit na nový český animovaný film Malá z rybárny. Pod Chebským mostem, který je od stanového městečka vzdálený méně než dva kilometry, se pravidelně každý den ve čtyři hodiny odpoledne otevře pro děti a mládež letní divadelní scéna.

Více o 50. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech, který se koná od 3. do 11. července.