Kvůli zrušené lékárně trestní oznámení na dvě ministerstva

Město Mladá Vožice na Táborsku podalo trestní oznámení na ministerstva financí a zdravotnictví. Důvodem je zrušení lékárny. Vedení města je přesvědčené, že se při něm úředníci resortů dopustili závažných chyb a možná i několika trestných činů.

Lidé z celého Mladovožicka musí od 1. června jezdit pro léky do Tábora, což je přes 20 kilometrů. Lékárna, která na náměstí fungovala 60 let, je zavřená. Vedení města se ale s okolnostmi, jak k tomu došlo, nehodlá smířit. A podává trestní oznámení. 

Jak říká starosta, vyšetřování má prokázat, jestli veškeré postupy a procesy obou ministerstev ve věci lékárny u nich ve městě byly standardní a podle práva. 

Soukromník, který lékárnu provozoval, skončil ze zdravotních důvodů. Předkupní právo měl stát. Lékárnu mohl nabídnout městu, a to by provoz zajistilo. Místo toho ale - po sérii ministerských rozhodnutí - o lékárnu přišlo.

Byla dostupnost péče zrušením lékárny ohrožena?

„Domníváme se, že největší pochybení je ve zrušení kategorizace zdravotnického zařízení, které bylo zařazeno v kategorii B, což znamenalo vázané zdravotnické zařízení,“ uvedl Jaroslav Větrovský (BEZP.), starosta Mladé Vožice.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví ale oponuje. Už 12. června letošního roku uvedla, že vše proběhlo zcela standardně, a to na žádost majitele budovy. 

Stanovisko ministerstva zdravotnictví

"Pokud chce majitel zrušit lékárnu, která se nachází v budově, jíž nebyla v rámci privatizace určena kategorizace, ministerstvo zdravotnictví ani jiné státní orgány do tohoto záměru nemají možnost nijak zasáhnout. Pokud se jedná (jako v Mladé Vožici) o lékárnu, která byla privatizována a byla jí určena kategorizace B (tedy povinnost vlastníka provozovat v předmětné budově pouze zdravotní služby určeného rozsahu), může majitel požádat ministerstvo zdravotnictví o zrušení této kategorizace. 

Samotný proces rozhodování o zrušení kategorizace není speciálně upraven právními předpisy, nicméně standardní praxe je taková, že ministerstvo zdravotnictví rozhoduje na základě stanoviska příslušného krajského úřadu a Všeobecné zdravotní pojišťovny (resp. její příslušné krajské pobočky). Tak tomu bylo i v případě lékárny v Mladé Vožici a obě stanoviska obsahovala konstatování, že dostupnost zdravotní péče nebude zrušením kategorizace ohrožena," píše se v obsáhlejším zdůvodnění, které mluvčí ministerstva zdravotnictví k případu poskytla.

Město už má skoro hotovou náhradní lékárnu

Z pohledu úřadů tak teď ve městě žádná lékárna být nemusí a stát se mohl předkupního práva vzdát. Všeobecná zdravotní pojišťovna 12. června ústy svého mluvčího Oldřicha Tichého konstatovala, že o uzavření lékárny v Mladé Vožici žádné informace nemá. S lékárnou má pojišťovna smlouvu až do konce roku.

S postupem úřadů se radnice sice nesmířila, s obnovením původní lékárny už ale nepočítá. Buduje jinou - prostory pro ni má už skoro hotové. Město do nich ale muselo investovat přes 1 milion korun, a s tím letošní rozpočet Mladé Vožice nepočítal. Právě i to je důvod, proč město chce, aby postup ministerstev prověřila policie.

Trestní oznámení kvůli zrušené lékárně (zdroj: ČT24)