Bukovince ubylo vody. Se sousední obcí se budou střídat v zalévání

Blanensko - Horko a s tím spojený nedostatek vody trápí obec Bukovinka na Blanensku. Společně s blízkou Bukovinou mají vodojem napojený na tři vrty, přesto museli oba starostové vyhlásit zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů vodou z vodovodu. Místní na to musejí využít studny, ne všichni je ale mají.

„Tady se nacházíme ve vodojemu nad obcemi Bukovina a Bukovinka. Máme tu dvě nádrže, každou o obsahu 100 kubických metrů a tři vrty. Pokud je ve vodojemu nedostatek vody, přijde mi SMS upozornění,“ vysvětlil starosta Bukovinky Pavel Malík (nez.). 

Jedna taková zpráva se mu v telefonu objevila ve čtvrtek odpoledne. Kvůli horku začali lidé víc kropit zahrady a dopouštět bazény a odběr vody převýšil to, co do vodojemu z vrtů nateče. „V tom případě kontaktuji obecního pracovníka, který má na starosti správu vodovodu a situaci řešíme,“ dodal starosta. 

Starosta Pavel Malík (nez.) o problémech s vodou (zdroj: ČT24)

I ve čtvrtek tak vesnicí znělo hlášení obecního rozhlasu, které lidem zapovědělo plýtvat pitnou vodou. Přizpůsobit se museli všichni, výhodu ale mají ti, kdo mají vlastní studnu. Třeba Marie Beránková. „Kytky se snažím zalévat, je to moje láska,“ svěřila se místní knihovnice. Z obecního ale neodebírá. „Máme vlastní studnu, ze které zaléváme. Zatím nám to stačí, je tam čtyři až pět metrů vody. Ale ani tak neplýtvám a snažím se zalévat přiměřeně,“ dodala Beránková. Kromě studny zalévají i dešťovou vodou, kterou chytají do několika barelů. 

Problémy s vodou měly obce v minulosti mnohem větší. Vrt z roku 1997 přestal stačit už po deseti letech, třetí zkolaudovali letos. „Doufáme proto, že problémy nebudou tak velké, jako dřív. I tak ale plánujeme jednání se starostou Bukoviny, kde se dohodneme na opatřeních. Třeba na střídavém zalévání zahrad: jeden den jedna obec, druhý den druhá,“ uzavřel starosta.