Požár v ústecké chemičce se nerozšířil, hasiči ho lokalizovali

Ústí nad Labem – V ústecké Spolchemii začal hořet prázdný zásobník na kyselinu chlorovodíkovou a lešení u něj. V chemičce zasahuje několik hasičských jednotek, které patří k samotné chemičce, HZS Ústeckého kraje a také Správě železniční dopravní cesty. Zhruba po hodině dostali hasiči oheň pod kontrolu.

Požár v areálu Spolchemie, který leží v centru Ústí nad Labem, není bezprostředně nebezpečný. Podle mluvčí chemičky Marie Logrové je totiž nádrž na kyselinu chlorovodíkovou, která hoří, prázdná. „Chytla pogumovaná část zásobníku, která je v opravě. Zatím nevíme, co je příčinou požáru,“ uvedla mluvčí. Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana vyjeli hasiči v 11:44 k ohlášenému požáru lešení u zásobníku.

Kolem půl jedné již měli hasiči oheň pod kontrolou. Nehrozilo tedy jeho rozšíření do dalších částí chemičky, kde by mohl způsobit vážnější škody. „Na místě nyní probíhají práce na dohašení,“ řekl Lukáš Marvan.

Spolchemie vyrábí syntetické pryskyřice, které se využívají například jako nátěrové hmoty nebo pojiva, či rozpouštědla. V jejím areálu je velká ekologická zátěž, patří k nejvíce znečistěným místům v Česku. Loni na podzim v ní začaly testy technologie, která by měla dekontaminovat podzemní vodu.