Kdysi odpad, dnes cennost. Chrudimský příkop vydal historické dýmky

Chrudim – Výjimečný pohled do kuřácké historie přinesl archeologický průzkum pod městskými hradbami v Chrudimi. Mezi tisícovkami nejrůznějších úlomků výzkumníci našli i dochované části starých bohatě zdobených dýmek z přelomu 18. a 19. století.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Archeologové nahlédli do dějin kuřáctví (zdroj: ČT24)

Pod chrudimskými hradbami leží mnoho předmětů, kterých se obyvatelé města v minulosti zbavovali. „Smetiště vzniklo při zavážení při likvidaci nepoužívaného městského příkopu,“ upřesnil archeolog Jan Frolík z Archeologického ústavu Akademie věd. Probíhající opravy zdi umožnily vědcům nahlédnout do země a vyprostit některé dávné odpadky, které čas proměnil v cenné klenoty.

Pod chrudimskými hradbami ležely i části historických dýmek z druhé poloviny 18. století a počátku 19. století. Byly bohatě zdobené, používali je pánové v kavárnách. „V kavárně, kam host přišel, byla krabička se třemi naplněnými dýmkami. Host si přinesl jenom troubel, připojil, zapálil si, dal si kafe,“ popsal Jan Musil z Regionálního muzea Chrudim. Fajfky z mastné glazované hlíny ostatně měly kdysi přívlastek café. Později je nahradily dýmky porcelánové. I takové našli archeologové pod hradbami.

Chrudimští archeologové chtějí vývoji dýmek v Pardubickém kraji časem věnovat samostatnou výstavu. Zatím ale budou pokračovat ve výzkumu u hradeb. Čeká je zpracování dalších tisíců nalezených střepů.