Strážní psi trhají Hartmuta Tautze na Kampě

Barevné sousoší umělecké skupiny Pode Bal bude do konce září připomínat nevyřešené zločiny komunismu v pražském Museu Kampa - Nadaci Jana a Medy Mládkových. Skulptura Petra Motyčky a Dana Trantiny zvaná Rekonstrukce jako tragédie a fraška, která zobrazuje vraždu německého mladíka u železné opony z poloviny 80. let, se vrátila do Česka z promenády před Evropským parlamentem v Bruselu. Tam budila protichůdné reakce.

Socha o rozměrech sedm krát sedm metrů připomíná osud Hartmuta Tautze, který se v srpnu roku 1986 pokusil emigrovat z Bratislavy do Rakouska. Při překračování hranic v blízkosti bratislavského sídliště Petržalka na něj narazila pohraniční stráž, která na něj poslala strážní psy. Po jejich útoku mu vojáci neposkytli pomoc, ale předvedli ho na stanici, kde ho vyslýchali. Krátce po převozu do nemocnice na následky rozsáhlých zranění zemřel.

Autoři podotýkají, že proti instalaci sochy u Evropského parlamentu se od začátku stavěla frakce Evropských socialistů včele s místopředsedkyní Evropského parlamentu Sylvií Guillaumovou. Poslancům se nelíbilo především to, že socha neodpovídá původnímu návrhu. Autoři oponují, že odpovídá přesně záměru.

Pode Bal chtějí plastikou upozornit nejen na nevyřešené zločiny komunismu, ale i na stávající politickou situaci v Evropě. Jde podle nich o „univerzální příběh jedince, který se vzepře vyšší moci, v konfrontaci s ní ale prohrává“. Z Kampy po třech měsících zamíří instalace do Německa, Rakouska a na Slovensko.

Tragickým případem devatenáctiletého Hartmuta Tautze se zabývá i cyklus Příběhy železné opony.