Až šestý rozsudek osvobodil strážníka

Krajský soud v Hradci Králové v odvolacím řízení zprostil strážníka Městské policie v Jaroměři Petra Skálu obžaloby za údajně tvrdý zákrok proti opilému výtržníkovi. Skála byl za zneužití pravomoci úřední osoby potrestán roční podmínkou. Poté začal odvolací koloběh, v němž si nakonec po několika rozsudcích soudů různých stupňů včetně Ústavního vyslechl osvobozující verdikt.

Při prvním jednání Skálu potrestal soud v Náchodě ročním vězením s podmíněným odkladem na dva roky. Rozsudek potvrdil odvolací krajský soud a následně i Nejvyšší soud. Loni se případem zabýval i Ústavní soud, podle něhož soudy dosud hodnotily celou věc nedostatečně, nedůsledně a nezodpovědně. Všechny rozsudky Ústavní soud zrušil a případ se vrátil do Náchoda. Tam ale soud Skálovi opět uložil roční podmínku. Až krajský soud při zprošťujícím verdiktu konstatoval, že ten náchodský dostatečně nerespektoval nález Ústavního soudu.

Případ se týká noční výtržnosti z října 2011 v Jaroměři, kdy Skála ve službě s kolegy reagovali na incident zachycený kamerový systémem. Opilý muž napadal na ulici svoji družku, po příjezdu na místo ho Skála povalil na zem a dal mu pouta. Později se věc vysvětlila, spor se vyřešil přímo na místě a podnapilá dvojice odešla domů. Výtržníkem byl několikrát trestaný recidivista.

V pozadí jsou znesvářené skupiny strážníků

Po 3,5 měsících ale podal na Skálu jeho kolega trestní oznámení za nepřiměřený útok. Nebyl prý důvod k tak tvrdému zásahu; při příjezdu na místo už prý opilý muž družku nenapadal a věc bylo možno vyřešit domluvou. To ale bylo v rozporu s tím, co tvrdili Skála, další člen hlídky, napadená žena i dispečerka strážníků, která zásah pozorovala prostřednictvím kamerového systému. Podle nich musel opilce od družky odtrhnout. Pak muže vyzval, aby si lehl na zem. Když neuposlechl a napřáhl ruku, což bylo možné hodnotit jako útok, Skála jej povalil na zem a nasadil mu pouta.

Události: Zákrok strážníka byl v pořádku (zdroj: ČT24)

Soudy podle Ústavního soudu při hodnocení kauzy „provedly selekci důkazů a k mnohým důležitým skutečnostem nepřihlédly“. Verzi o Skálově nevině prý vzaly bez jejího vyhodnocení jako účelovou. Soudy se například nezabývaly tím, že atmosféra mezi pracovníky Městské policie v Jaroměři tehdy byla značně napjatá. Podle Ústavního soudu tam působily dvě znesvářené skupiny strážníků, přičemž Skála patřil do jedné, a strážník, který na něj podal trestní oznámení, do té druhé.