Na trojici policistů z Brna padla obžaloba. Měli mučit vyslýchaného

Brno – Z mučení a jiného nelidského zacházení obžaloval státní zástupce tři policisty z Brna. Údajně přinutili vyslýchaného muže vyskočit z okna. Případ se podle vyšetřování stal loni v listopadu, vyslýchaný muž pád z okna se zraněním přežil. Na případ upozornil dopisem z vězení.

„Obžaloba byla podána 22. června k Městskému soudu v Brně. Kdy začne proces, nelze odhadnout,“ uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Doplnil, že dvěma policistům hrozí až osm a jednomu až tři roky vězení. Jeden policista se měl dopustit přečinu účasti na sebevraždě a porušení povinnosti strážní služby, dva policisté, kterým hrozí vyšší trest, se měli dopustit zločinu mučení a jiného nelidského a krutého zacházení formou spolupachatelství.

Podle zdrojů měl sice muž kdysi problémy se zákonem, tentokrát byl ale údajně nucen k doznání ke krádeži, kterou, jak tvrdil, nespáchal. Z jeho dopisu vyplývá, že policisté byli neoblomní a sdělili mu prý něco v tom smyslu, že „pokud doznání nepodepíše, měl by raději spáchat sebevraždu“. 

Muže pak údajně přiměli, aby vyskočil z pátého patra budovy. „Vážně jsem si zlomil nohu, byl jsem operován. Při dopadu mě ztloukli, kopali a podobně,“ uvedl muž ve svém dopise TV Prima, který dnes citoval server Novinky.cz. 

Policisté jsou od zahájení vyšetřování kauzy postaveni mimo službu.