Zákaz používání pitné vody v Trnové skončil

Podle posledních rozborů už neobsahuje pitná voda v Trnové u Prahy zvýšené množství bakterií. Hygienici proto odvolali zákaz jejího používání.

„Bakteriologický a biologický nález už je nulový,“ uvedla Libuše Polanská z krajské hygienické stanice. Dobře podle ní dopadl také rozbor chemických ukazatelů. Podle hygieničky zřejmě pomohly úpravy na technologii. „Drobné úpravy se tam uskutečnily, aspoň tuhle akutní situaci to vyřešilo,“ uvedla.

Obyvatelé Trnové nemohli vodu používat více než měsíc. Kvůli překročení mikrobiologických i biologických ukazatelů se voda z vodovodu nesměla od 12. června používat ani k vaření a umývání. Zastupitelé obce se zhruba 350 obyvateli podali kvůli špatné situaci s vodou na Okresní státní zastupitelství Praha-západ trestní oznámení.

Stále se hledá příčina

„Celou dobu jsme se tím problémem velmi intenzivně zabývali a ve spolupráci s hygienickou stanicí jsme přijímali množství opatření. Pomalu co dva tři dny se dělaly odběry a sledovaly reakce,“ řekl právník provozovatelské společnosti Reinwasser Tomáš Kubík.

Jednoznačná příčina i to, proč problém tak dlouho přetrvával, podle Kubíka zatím nejsou známy. „Doufám, že situace teď bude stabilizovaná, protože nikdy to nedošlo tak daleko, že by voda v Trnové byla prohlášena za nepitnou,“ uvedl. Hygienici budou situaci v obci dál sledovat, ale už s menší intenzitou. „Samozřejmě kontrola se tam dělat bude,“ uvedla Polanská.

Na konci května postihla kontaminace i část Prahy

Problémy s pitnou vodou se v nedávné době dotkly i obyvatel Prahy nebo Hrušovan nad Jevišovkou. V pražských čtvrtích Dejvice a Bubeneč byla voda kontaminována z kanalizace, v Hrušovanech hygienici v odebraných vzorcích našli komáří larvy. V Praze se nakazily zhruba čtyři tisíce lidí, bez vody bylo asi 32 tisíc lidí. Komise sestavená Pražskou vodohospodářskou společností dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.