Vláčkem mezi žirafami. Olomoucká zoo otevřela novou část safari

Svatý Kopeček - Zoo na Svatém Kopečku v Olomouci otevřela africkou část safari s výběhem pro žirafy. Její vybudování stálo téměř dva miliony korun. O safari je velký zájem. Loni se vláčkem po euroasijské části projelo 50 tisíc lidí. Celý projekt má pět etap a dokončený měl být v roce 2017. Už teď je ale jasné, že se termín nestihne a zpozdí se nejméně o rok.

První etapu safari, euroasijskou část, otevřela zahrada před dvěma lety. Trasa ovšem není delší než jeden kilometr. Sotva proto návštěvníci vjeli v safari vláčku mezi pobíhající zvířata, jejich cesta zhruba po šesti minutách skončila.

Vláček měl původně pokračovat mezi arktické vlky. Už dva roky se ovšem čeká až se smečka několila agresivních vlků přestěhuje do Španělska. „Bohužel Španělé trošičku protahují výstavbu nových prostor, kam je chtějí umístit,“ vysvětlila mluvčí zoologické zahrady na Svatém Kopečku Karla Břečková. Celá výstavba safari se tak zpozdila a zahrada musela druhou etapu přeskočit.

Zoo láká i na opravenou vyhlídkovou věž

Zoo na Svatém Kopečku má pro návštěvníky připravené i další lákadlo, a to nově natřenou a opravenou vyhlídkovou věž.

Rozhledna, ze které je možné za příznivého počasí spatřit i horu Praděd, byla postavena v roce 1974 a patří k hlavním atrakcím zoo. Naposledy prošla rekonstrukcí v roce 1999.

Návštěvníci, kteří se chtějí z jejího vrcholu rozhlédnout do kraje, musí zdolat 128 schodů. „Občas někdo naši zoo navštíví jen kvůli tomu, aby mohl vstoupat na vyhlídkovou věž,“ podotkla mluvčí zoo Karla Břečková. 

O jeden výběh navíc od loňska nabízí i zoologická zahrada v Ostravě. Jejich safari se rozkládá na šesti hektarech. Lidé si tam jako na jediném místě v Česku mohou z bezprostřední blízkosti prohlédnout například kriticky ohrožený poddruh asijského osla.

Olomoucká zoo otevřela část safari s žirafami (zdroj: ČT24)